Det bli fest på lokalet, dem dansa og dem drakk. Og’n Peder satt med fiolin og spælt sæ alldeles skakk. Slik blir det når tusenvis av vømlinger gjør seg klare for fest i Folkeparken og verdalsgatene i helga.

De siste dagene har det vært en debatt her i avisa om bruk av tak i ekvipasjene i vømmøltoget. Det er moro med skikkelig vømmøl-engasjement. Men vi tror ikke fraværet av tak på traktor-tilhengerne er ødeleggende for stemningen. Riktignok hadde det vært lurt av festivalen å være ute i litt bedre tid med tak-forbudet. Dersom man har planlagt å lempe fram tilhengeren sin, og kort tid før avgang får beskjed om at farkosten er ulovlig, er jo det irriterende. Men det går seg nok til. Dette står vømlingene av. Litt færre traktorer med takoverbygde hengere i vømmøltoget er neppe så farlig. Vi håper folk lar seg inspirere til å være litt ekstra kreative istedet. Å gjøre det litt vanskeligere å sitte under tak på en tilhenger og drikke seg gjennom toget, er ikke så farlig. Det blir sikkert nok å drikke på kvelden lell.

Trøstesløse Bjella kan ta med seg melankolien sin til Steinkjer, for eksempel. Så kan verdalingene lage vømmølfest med Knut Stuppulvold Band istedet. Her er bandet avbildet fra vømmøl i 2022.

Vi håper årets vømmøl blir en publikumssuksess, slik det pleier å være. Folk på Innherred elsker å kle seg ut og spille denne særegne Rotmo-musikken i vømmølhelga. Det lokale universet minner om et karneval. Vi registrerer at enkelte er bekymret over at vømmøl skal bli som en «meningsløs fest på lokalet». Vi deler ikke bekymringen. Vi kjenner til de store karnevalene i Rio og i Venezia. Karneval har tradisjon iallfall tilbake fra 500-tallet. Vømmølfestivalen har vist seg livskraftig i snart 30 år. Vi tror den lett tåler 30 år til. Festivalen trenger ikke å ha noen mening utover seg selv. Den trenger neppe å vokse mer for å bli bedre.

Vi er heller ikke veldig bekymret for de som synes festivalen oppleves for lokal, skriver redaktør Espen Leirset.

Vi er heller ikke veldig bekymret for de som synes festivalen oppleves for lokal. I en kommentar oppfatter kultursjef Gaute Ulvik Haugan i Trønder-Avisa det som «ganske lokalt navlebeskuende og snevert med 8–9 lokale coverband». Han foreslår å invitere Stein Torleif Bjella, Black Debbath eller visepunkerne Blomst til vømmølfestivalen. Kaizers Orchestra blir også nevnt. Nei takk, sier vi. La vømmøl være vømmøl. Trøstesløse Bjella kan ta med seg melankolien sin til Steinkjer, for eksempel. Så kan verdalingene lage vømmølfest med Vømmølgutan og Knut Stuppulvold Band istedet. God vømmøl!