Mange fikk nok hakeslepp da dykkere fra Levanger undervannsklubb for noen uker siden publiserte en video av hvordan det så ut i Levangersundet. Denne viser store mengder av søppel og skrot, blant annet dumperdekk, plenklippertraktorer, batterier og handlevogner. I tillegg er det plast over alt.

Ut fra nyheter den siste tiden kan det virke som problemet ikke er unikt. En telefon til dykkerklubben i nabokommunen bekrefter også dette.

Verdal dykkeklubb ble etablert allerede på 70-tallet og består i dag av cirka 35 medlemmer. Under sine mange dykketurer har de vært obs på å plukke med seg søppel de finner i sjøen, men det var først i fjor de satte i gang en skikkelig aksjon.

–Vi valgte å rydde ved den gamle kaia på Verdal havn. Det er der vi har fasilitetene våre. Man må begynne i en ende, for det nytter ikke å ta alt på en gang, sier nestleder i dykkeklubben, Frank A. Johansen til Innherred.

–Må en «snakkis» til

Johansen har vært dykker i mange år. Han begynte med fridykking i 1981 og apparatdykking fire år senere. Siden da har han blant annet dykket i Adriaterhavet og Rødehavet, i tillegg til her i Verdal.

–For min del er dykking meditativt. Det er veldig rolig og fredelig. Jeg synes det er artigst å dykke om natta, når du kan ta med ditt eget lys, slik at alt på en måte blir mer fokusert og intenst, sier han.

Men det er ikke bare fine fisker og planter dykkerne blir vitne til. Flere steder har sjøbunnen blitt lagringsplass for skrot og søppel. 50-åringen merket at mange sperret øynene opp da nyheten om «plasthvalen» kom i fjor. Hvalen ble funnet død utenfor norskekysten og hadde over 30 plastposer i magen.

–Det er litt rart, for det virker som det må en slik «snakkis» til for at folk skal våkne, sier han.

–Krevende jobb

Dykkerklubben merket også at flere lokale aktører ville hjelpe dem da de bestemte seg for å rydde havbunnen ved Verdal havn. I fjor samarbeidet de med Verdal båteierforening, Trondheim havn og Innherred renovasjon. Sistnevnte stilte blant annet med kran, slik at de kunne få løftet opp søppelet. De fikk også markeringsutstyr og sekker fra Norges dykkerforbund.

–Å ta opp søppel er krevende, man trenger tungt utstyr. Lettere typer søppel, som plast og strips, kan vi få med opp, men ellers må man ha kran. Så vi er veldig glad for hjelpen vi har fått av de rundt oss. Det er bra at de stiller opp og er med på dugnad, sier han.

Her blir noe av skrotet fra sjøen tatt opp med kran. Foto: Verdal dykkeklubb

Dykkerklubben har også hatt avtaler med støtteforbund, slik at de får en viss sum for mengdene de tar opp fra sjøen. Det finnes i tillegg et slags pantesystem på teiner (et redskap som brukes til fiske etter krabbe, hummer og kreps).

–Vi er veldig glad for at vi ikke trenger å ta fra egen lommebok for å rydde, sier Johansen.

Fire dager i fjor gikk med til planlegging, dykking og rydding. Når alt var samlet opp ble rundt to tonn med søppel dratt opp fra sjøen.

–Vi har funnet alt mulig rart. Sykler, bilbatteri, bilvrak… Bildekk er det veldig mye av. Ellers er det generelt søppel, malingsbøtter for eksempel. Det er egentlig ikke grenser for hva man kan finne. Det kan komme flytende de mest utroligste ting når jeg er på jobb på Nordsjøen også, sier han.

Bildekk finner dykkerne mange av. Foto: Verdal dykkeklubb

Vil være en ressurs

Johansen forteller at området ved Verdal havn har blitt forsøplet siden 60-tallet. Dermed er det mye gammelt som ligger på bunnen, men også gjenstander fra nå nylig.

–Noen ting kommer flytende inn med flo og fjære, men det som er på bunn er stort sett avfall fra industri. Man skal være forsiktig med å legge skyld, men det er et område med mye folk og båttrafikk. Vi er glad om denne trenden snur, at folk blir mer bevisste og ikke bare kaster fra seg på sjøen, sier han.

Containeren ble fylt med skrot fra sjøen. Foto: Verdal dykkeklubb

Dykkerklubben har nettopp investert i en ny sikringsbåt som brukes under aksjonene og som tilleggsressurs for søk og redning i fjorden. De har blant annet deltatt i aksjoner sammen med kystvakt og politi i søk etter savnede personer.

–Vi er ikke noen utrykningstjeneste, men har folk som er utdannet innen søk under vann og da blir vi med hvis vi blir spurt. Vi vil gjerne være en ressurs for kommunen og nærområdet, sier han.

Johansen forteller at de foreløpig har ryddet et relativt lite område ved Verdal havn. Fortsatt er det to tonn med søppel som skal tas opp. Dette står i «big bag-sekker» og dykkerklubben venter på at det skal bli bedre sikt i sjøen, slik at det kan bli tatt opp med kran.

–Det er uendelig med områder å ta tak i. Det er ikke tvil om at det er mer søppel og skrot i sjøen nå enn før, sier han.

Det ligger fortsatt rundt to tonn med søppel i sekker på havna. Disse skal tas opp når sikten i sjøen blir bedre.

50-åringen sier det ikke er ting som for eksempel jernskruer som er problemet. Det er plast og kjemikalier.

–Det går rett i næringskjeden. Fine blanke plastikkgjenstander er veldig farlig, fisken kan se på dette som byttefisk og spise det. Vi forurenser også oss selv, jeg tror vi har fått i oss mye «drit» gjennom årene på denne kloden, sier han.

Skal rydde mer

Dykkeklubben planlegger å ha flere ryddeaksjoner i sommer. De merker stor interesse fra folk som vil bidra og Johansen har et håp om at folk blir mer bevisst i tiden fremover.

–Alle kan være uheldig å miste ting på sjøen, men når det gjelder forsøpling synes vi folk skal være mer bevisst på hva de tillater seg å gjøre. Det er det holdningsskapende arbeidet rundt som er viktig, sier han.