Foreldrenes arbeidsutvalg ved Garnes holdt mandag demonstrasjon utenfor rådhuset i Verdal. Bakgrunnen var at politikerne var samlet til kommunestyremøte, og FAU Garnes ønsket å vise hva de synes om skolestrukturprosessen som politikerne har satt i gang.

- Bakgrunnen er initiativ fra foreldre i Garnes som vil at vi skal vises i skolesaken, sier medlem i Garnes FAU og appellholder, Kristine Karlgård.

Fra ti til fire skoler

Det var i mars at høringsdokumentet for ny skolestruktur i Verdal ble lagt fram. Det er et 60 siders langt dokument som utreder spørsmålet om hvordan skolehverdagen blir rundt om i kommunen. Det lanseres flere alternativer som politikerne må ta stilling til i løpet av våren.

Alternativet som rådmannen vurderer som det mest utslagsgivende, vil også gi konsekvenser for flest skoler. Der vil kommunen gå fra dagens 10 skoler i Verdal til 4 skoler totalt.

Forslaget kort oppsummert:

- Bygger ny ungdomsskole for alle ungdomsskoleelever i Verdal.

- Slår sammen Ørmelen og Verdalsøra Barneskole. Lokasjon Verdalsøra.

- Slår sammen Vuku, Volden, Stiklestad, Leksdal og Garnes. Lokasjon Vuku.

- Slår sammen Vinne og Ness. Lokasjon Vinne.

- Slår sammen Vuku Ungdomsskole og Verdalsøra Ungdomsskole.

Etter planen skal rådmannen skrive en endelig anbefaling og legge fram saken for politisk behandling i juni, altså før sommerferien. Da kan endelig vedtak fattes i kommunestyret 19. juni.

- Livsnerven i bygda

Foreldre i Garnes, Ness og Leksdalen frykter at nedleggelse av skolene i bygdene, også vil bety slutten for bygdesamfunnene.

- Vi er sterkt i mot at alt skal sentraliseres, og vi håper at politikerne hører på oss i denne saken, sier Karlgård.

Under sin appell mandag ettermiddag sa Karlgård at skolen er livsnerven i bygda.

«Nedlagt skole = ingen 17. mai-feiring (...) Sammenslått skole = sammenslått idrettslag (...) Det sies at det er opp til oss selv å holde liv i bygda, men når skal vi ha tid til det? Det er ikke bare barna som må tilbringe mer tid i bussen, vi foreldre må også bruke mer tid på å kjøre dem til og fra kveldsaktiviteter. Ikke bare i idrettslagets regi, men også i skolens regi. I en tid hvor flere barn viser symptomer på stress, syns jeg det er spesielt at noen kan mene at dette er til barns beste», sa Karlgård.

- Når skal vi ha tid?

Karlgård påpekte at det ikke bare forventes at foreldrene skal kjøre til nevnte arrangement, men at de også skal hjelpe til.

«Selvfølgelig. Dugnad er noe vi er vant til på bygda. Men da lurer jeg på når vi skal ha tid til å holde liv i bygda. Etter å ha jobbet full dag, kjørt barna til og fra aktiviteter hvor vi kanskje har hjulpet til også, eller bare sittet på sidelinjen og ventet, for vi rekker ikke annet enn å kjøre hjem og snu før vi må kjøre og hente igjen. Når skal vi ha tid til å hjelpe til med å holde liv i bygda? Arrangere bingo på det lokale samfunnshuset, kjøre opp skispor til allmenn glede, arrangere klubbkarusell eller andre arrangement for at ikke idrettslaget skal lide samme skjebne som skolen», fortsatte FAU-medlemmet.

«Det blir også sagt at bygdene var preget av nedleggelse før skolen ble lagt ned. På Garnes skole er det i dag 34 elever, med en overfylt barnehage. I 2022 vil det være 52 elever på skolen, eller 54 etter siste ukes nyheter om nok en tilflyttende familie. Det virker for meg som ei bygd preget av vekst, ikke fraflytting og nedleggelse», sa Karlgård i appellen mandag.