Annethvert minutt er det en besøkende innom Verdal bibliotek.

– Fortsatt har vi et stort potensial som møtested, sier biblioteksjef Bodil B. Breivikås.

Kommunestyret vedtok i mai i fjor å videreutvikle Verdal bibliotek og Kinogården som en del av sentrumsutviklingen. Arkitektfirmaet Agraff har siden utarbeidet en mulighetsstudie som viser hvordan lokalene kan bli i framtida. Det er spenstige planer som så langt er tatt godt imot.

Biblioteksjef Bodil B. Breivikås ser en utvikling der biblioteket som møtested får bare større betydning. Foto: Tor Ole Ree

– Vi er allerede i gang med å fylle biblioteket og kinogården med et bredt innhold. Vi har potensial til å være et veldig bra møtested. Her er det veldig uformelt, vi er et sted for alle, sier biblioteksjef Bodil B. Breivikås.

Hun venter i spenning på den videre politiske prosessen som kan føre til en ombygging og gi biblioteket et skikelig løft. Inntil det skjer er biblioteket opptatt av å lage en inkluderende og allsidig møteplass året rundt.

Kaffevenner

Når Innherred er innom fredag, får vi en smakebit på dette. Det er «kaffevenn»-time. 15 ukrainere og noen fra andre land sitter rundt et langbord. Tatiana Rohack og Anastasiia Volobuieva er kaffeverter. Eva Kristin Aksnes er en av et knippe verdalinger som stiller opp som kaffevenner.

– Dette er god språktrening for de som ellers for det meste hører med meg i klasserommet, sier Maren Aksnes Kristiansen som er lærer på Møllegata voksenopplæring.

Ukrainerne er glade for at det dukker opp verdalinger, og de prøver gjerne å praktisere det norske språk som de har lært siden nyttår.

Anastasia Volobuieva og Tatiana Rohach er kaffeverter på biblioteket. Foto: Tor Ole Ree

Kaffevennprosjektet er et av de mange nye tilbud som har dukket opp på biblioteket de siste årene. Biblioteksjef Bodil B. Breivikås forteller om en forvandling av kinogården. Den første uka i mai er illustrerende for det «nye biblioteket» og gir en pekepinn på hvilken retning møtestedet går.

Strikk, skravling og Harry Potter

Verdal husflidslag har flytta inn i førsteetasjen og inngått et samarbeid med biblioteket, men har også en del planer om egne aktiviteter på huset. Husflidslaget og biblioteket har allerede samarbeidet om både leseaktiviteter og ulike verksted for både barn og voksne. Både fikseverkstedet (reperasjon av klær) og påskeverkestedet ble en suksess.

– Neste uke blir det «Strikk & Lytt». Den første timen leses det fra en av våre ansatte, med en kort pause underveis, og etter dette blir den siste timen satt av til skravling og strikkekafe, forteller Breivikås.

For den yngre garde er det Harry Potterdag på gang. Lørdag 6. mai skal store deler av huset tas i bruk.

I de tidligere lokalene til servicekontoret skjer det også mye forskjellig. Biblioteket samarbeider med blant annet Verdal historielag og integreringsrådet. I den etter hvert lange lista over aktiviteter nevnes også barnehagebesøk, digital hjelp, seniorforum, foto-visning og kunst-workshop.

I nabo-lokalet har gjenbruksbutikken DuKan utviklet seg til å bli et populært sted. Ann Kristin Eriksen kan melde om en svært positiv utvikling.

Ann Kristin Eriksen i gjenbruksbutikken DuKan forteller om en eventyrlig utvikling. Foto: Tor Ole Ree

Et sted å stikke innom

Per dato er det rundt 50.000 besøkende på biblioteket, et besøkstall som forventes å bli større i framtida.

– Jeg vil at biblioteket skal være et sted der folk bare dropper innom uten at de har planlagt å gå hit. Klarer vi å åpne opp mer mot gata og synliggjøre oss mer, vil enda flere oppdage den skatten som biblioteket kan være for folk, sier biblioteksjef Bodil B. Breivikås.

Noen har for lengst oppdaget dette og inngått en avtale med biblioteket om såkalt «mertid». Det betyr at du med lånekortet kan få tilgang til biblioteket fra klokka sju om morgenene til klokka elleve om kvelden.

Verdal bibliotek ligger i Johannes Bruns gate ved siden av Mega. Det er planer om å oppgradere hele dette kvartalet. Foto: Tor Ole Ree