Det er LO-organet Fagbladet som forteller om den siste vendingen i arbeidskonflikten på Røra i dag.

Både de, Trønder-Avisa, Adresseavisen og andre medier skrev om saken da Fagforbundet tok de ansatte ut i streik i midten av april. Både Ståle K. Johansen, Trond Giske og Lars Haltbrekken var inne på saken i sine 1. mai-taler i vårt område.

Etter at Innherred videreformidlet fagbladhistorien i dag, er Haltbrekken tydelig på at han vil følge opp saken:

– Vi må få klarhet i hva som har skjedd, hvorfor de ansatte er sagt opp og om dette har vært i tråd med Arbeidsmiljøloven. Vi kan ikke ha et arbeidsliv hvor de ansattes streikerett står i fare, sier Haltbrekken til Innherred.no.

Vant frem - i en uke

– Ingen overraskelse, synes nestleder for forbundsregionen i Trøndelag, Arnt Sigurd Kjøglum. Han forteller til Fagbladet at det ble innkalt til et drøftingsmøte da oppsigelsene skulle kunngjøres, men at møtet ikke ble gjennomført på riktig måte. Oppsigelsen er gitt i tråd med Arbeidsmiljøloven, med 14 dagers frist for de berørte til å komme med motkrav.

– I løpet av den tiden skal vi vurdere sakligheten i oppsigelsene, sier Kjøglum til Fagbladet.

– Straff for streik

Den fjerde personen som streiket - og ikke er oppsagt - er blant de med lengst ansiennitet i barnehagen.

– Vi mener likevel at oppsigelsene er en gjengjeldelse for streiken, men det vil ikke barnehageeieren innrømme, sier rådgiver ved kompetansesenteret i Trondheim, Lise Ulseth, til nettstedet.

Barnehageeier Borgny Kjølstad svarer kort når Fagbladet ber om en kommentar fra henne på den påstanden.

1. mai-talene

Lars Haltbrekken sa følgende om Elvebakken barnehage-saken i sin 1. mai-tale: Fagforbundet begrunner kravet til tariffavtale med at barnehageansatte skal ha samme vilkår uavhengig av hvem som eier og drifter barnehagen.

Det er tøft å streke mot en arbeidsgiver som bor og virker i et lite lokalsamfunn, men de om streiker opplever sterk støtte fra forbundet, LO-familien, politiske partier og ikke minst lokalsamfunnet.

De kjenner at de tar en for laget. For alle i Norge som jobber uten tariff.

Etter at streiken startet, har to ansatte ved barnehagen organisert seg. De ser at det er nødvendig for rettferdighet og trygghet.

Trond Giske ordla seg slik: På Inderøy, på Elvebakken barnehage, streiker Jonn Inge, Camilla, Ida Elisabeth og Ingrid, og fra i morgen også Silje. De streiker fordi de private eierne ikke vil opprettholde tariffavtalen. Jeg var saksordfører for barnehageforliket. Det ga full barnehagedekning og makspris. Og det ga private barnehager stor offentlig støtte. Da er det helt uakseptabelt å si nei til tariffavtale, nei til et ordnet og anstendig arbeidsliv. Jeg er glad for at Fagforbundet står på kravene i denne saken. Jeg er glad for å kunne bidra med min kontingent som stolt medlem i Fagforbundet.

Jeg håper jeg har alle her med meg på å sende varm hilsen og støtte til våre kamerater på Inderøy, og til alle andre som kjemper for rett til tariffavtale!

Mens Ståle K. Johansen sa det på følgende måte: Fagforbundets medlemmer i Elvebakken barnehage sin konflikt med arbeidsgiver viser at 1. mai er like aktuell nå som den gangen den ble etablert!

Den BLÅ-BLÅ regjeringen har brukt sin tilmålte tid i regjering med stor presisjon. De har liberalisert arbeidslivet gjennom radikale endringer i arbeidsmiljøloven. Negative endringer som åpning for mer bruk av midlertidig ansettelser, utvidet overtidsregler, og angrep på normalarbeidsdagen. Og de er ikke ferdige ennå.