Overlegeforeningen og Yngre legers forening ved sykehusene Levanger og Namsos overrakte i dag et brev til styremedlemmene i Helse Nord-Trøndelag. Legene mener tillitskrisen med administrerende direktør har blitt ytterligere forverret, og ber styret ta grep.

Legene skriver blant annet: «Vi har dessverre en administrerende direktør som over tid ikke har vist vilje eller evne til konstruktivt samarbeid med høyt utdannet fagpersonell og ber nå styret ta grep for å snu denne alvorlige situasjonen.»

Legene har ikke tro på forbedring eller endring i framtida, og skriver at de opplever Helse Nord-Trøndelag som faglig forsvarlig organisasjon er svekket i sin evne til å fatte kunnskapsbaserte beslutninger til beste for nåværende og fremtidige pasienter.

Brevet er signert Mathis Heibert, og Olaf Kleinau, begge Overlegeforeningen, samt Truls-Are Halbostad, Ole Kristian Forstrønen Thu, alle Yngre legers forening.

–Brevet er sendt til styremedlemmene via e-post. Vi har i tillegg formidlet det i fysisk form, forteller Olaf Kleinau, hovedtillitsvalgt i Overlegeforeningen i Levanger. Også administrerende direktør Torbjørn Aas har mottatt en kopi av brevet.

Ber styret vurdere Aas

Foreløpig har ikke Kleinau fått noen respons eller tilbakemeldinger på brevets innhold fra mottakerne.

–Dere skriver at tillitskrisen er forverret, og etterlyser grep fra styret. Har dere noen grep å foreslå?

–En grundig vurdering om Helse Nord-Trøndelag er tjent med Torbjørn Aas som direktør.

Brevet fra legene er på til sammen fire sider, og beskrives av forfatterne selv om en bekymringsmelding fra legeforeningens tillitsvalgte.

–Uendret lederstil

Oppvasken tidligere i vinter synes dermed ikke å ha hatt noen langsiktig effekt. Som følge av legeforeningenes innspill g uttrykk for manglende tillit til direktøren også tidligere, lovte Torbjørn Aas i vinter forbedring. I et brev som gikk ut til samtlige ansatte, pekte han på punktene «økt faglig delaktighet og påvirkning i beslutningsprosesser», «større synlighet – direktør mer tilgjengelig i organisasjonen» og «bedre intern informasjon».

Legene hevder direktørens lederstil står uendret, og at hovedbudskapet i brevet hans ikke er satt ut i praksis. I brevet til styret, lister de opp flere eksempler.

Meldt som avvik

Blant annet viser de til en endring av rutiner for varsling ved akutte hendelser. En endring som ifølge legene ble gjennomført ble gjennomført i en sårbar fellesferie-periode, og det uten faglig delaktighet.

«Denne, i praksis gjennomgripende endringen av sykehusets håndtering av akutte situasjoner, ble gjennomført med bortimot total manglende faglig forståelse for hvordan slike situasjoner skal og bør håndteres med fokus på tidseffektivitet og samhandling. Varslingsrutinen slo effektivt beina under etablerte kommunikasjonslinjer og intern varsling av sykehusenes egne akutteam, i en tidsperiode hvor andelen nyansatte var på sitt høyeste. Varslingsrutinen er nå trukket tilbake og meldt som avvik.» skriver legene.

Vil informere styret

– Styret i Helse Nord-Trøndelag gjennomfører styreseminar og styremøte i dag og tirsdag. Der skal styret blant annet få en statusorientering fra meg som administrerende direktør. Her vil blant annet min oppfølging av mine tiltak som ble formidlet til alle ansatte 7. februar være et tema jeg vil informere styret om, kommenterer Torbjørn Aas, som foreløpig ikke ønsker å kommentere brevets innhold ytterligere.

–Brevet er sendt til styret som mottaker, og det blir derfor ikke riktig av meg som direktør å kommentere innholdet ut over at jeg viser til min styreorientering denne uken, tilføyer han.

Torbjørn Aas deltok mandag på et lukket styreseminar som inkluderte styrets medlemmer, brukerutvalgets representanter og administrasjonen i helseforetaket. I dag (tirsdag) er det ordinært styremøte i Helse Nord-Trøndelag. I likhet med gårsdagens seminar, finner det sted på Stiklestad.

–Tas på alvor

– Styret i Helse Nord-Trøndelag er samlet til styreseminar og styremøte mandag og tirsdag denne uka. I forkant av dette har styret og jeg som styreleder mottatt et brev fra legeforeningstillitsvalgte i Helse Nord-Trøndelag. Som styreleder er jeg opptatt av dialog og samarbeid med fagmiljøene i våre sykehus. Brevet fra legeforeningen tas på alvor og vil bli fulgt opp av meg og styret, sier styreleder Ingrid Finboe Svendsen.

Styret får tirsdag en statusorientering av administrerende direktør, og Svendsen mener derfor det nå blir feil av henne å kommentere brevet og de utfordringer helseforetaket står i når det gjelder samarbeidet mellom leger og ledelsen.

–Jeg har til intensjon å bidra til at utfordringene håndteres på en klok og god måte, til beste for alle ansatte, pasienter og brukere av vårt sykehustilbud i vår region, kommenterer hun.