I det første reisebrevet forteller MS-rammede Arnstein Ekseth om sine første dager av behandlingstiden i Moskva. På forhånd hadde det blitt samlet inn over 125 000 kroner i regi av Leksdal IL. Hans kjære Anne Mette var med på tur de første dagene. Dette brevet omhandler dagene fra lørdag 3. mars til og med 8. mars:

Jeg er evig takknemlig for aksjonen som Leksdal IL satte i gang.

Vi ankom Moskva på lørdagen hvor vi sjekket inn på hotellet. Skulle ikke møte på klinikken før på mandag, så søndagen ble brukt til å utforske området rundt hotellet i bitende kulde (-18 grader) og vind.

Vi fant et marked inne i noe som lignet på en gammel festning like ved hotellet, hvor det ble solgt alt fra russiske luer til militæreffekter og bilder og vimpler av Lenin.

Behandlingen startet opp

Jeg la igjen kofferten på rommet og plasserte all mat jeg hadde med meg fra Norge i kjøleskapet, før vi dro tilbake til hotellet hvor vi ble natten over.

Onsdag formiddag gikk med på å vente på prøveresultater. Jeg ble innkalt til Dr Fedorenkos kontor klokken ett på ettermiddagen, og ble der informert om resultatene fra prøvene. Alt var vel, og jeg ble funnet godkjent til å starte på behandlingen om jeg ville. Noe jeg selvfølgelig takket ja til.

Jeg ble imidlertid noe betenkt da doktoren kunne si at med de med de skadene jeg allerede hadde fått, så ville jeg mest trolig hatt maksimalt ti år igjen uten rullestol. Han kunne gi meg 90% sjanse på å bli bra igjen etter endt behandling. De siste ti prosentene måtte jeg jobbe med i mitt eget hode. Det er viktig å være positiv!

Arnstein og Anne Mette i Moskva. Foto: Privat

Markerte 8. mars i Moskva

Oppstarten for behandlingen var planlagt på fredagen. Da starter de med å gi meg en steroidekur. Hensikten med steroidene er å «lokke» stamcellen ut fra ryggmargen så de etter fire-fem dager kan «høstes». Etter cellegiftbehandlingen vil disse stamcellene bli re-innsatt i kroppen, for så å bygge meg et nytt immunforsvar.

Jeg fikk fri resten av dagen, så ettermiddagen tilbrakte vi på utsiden av Kreml. Vi kom uheldigvis for sent til at vi kunne komme innenfor murene, men det var masse vakkert å se på utsiden også. Deretter returnerte vi til hotellet via undergrunnsbanen etter et par timer. Det ble middag, is og kaffe med cognac.

Torsdag var den internasjonale kvinnedagen, så da fikk jeg en hviledag. De vet å feire sine kvinner i Russland, for de har faktisk fire dager fri i forbindelse med kvinnedagen dagen!

Anne Mette og Liudmila dro hjem til Norge torsdagen den første uka i Moskva.

Anne Mette og Liudmila reiste tilbake til Norge på torsdag formiddag. Begge to har vært til stor hjelp, og jeg setter virkelig pris på at de tok turen østover sammen med meg.

Arnstein Ekseth

Innherred vil publisere flere reisebrev fra Arnstein Ekseth i dagene fremover.

Aksjonsgruppa har opprettet følgende konto: 4440.08. 43500. Vipps: 509458 MS-behandling Arnstein.