Det kom fram da utvalget la fram sine forslag mandag.

I dag beskattes pensjonsinntekt vesentlig lavere enn lønnsinntekt. De samlede skattefordelene for pensjon sammenlignet med lønnsskatteregler anslås til om lag 25 milliarder kroner i 2022.

Økningen i antall pensjonister i forhold til resten av befolkningen tilsier at verdien av skattefordelene om lag vil dobles fram mot 2060.

Derfor anbefaler utvalget at skatten på middels og høye pensjonsinntekter økes, slik at den nærmer seg skatt på lønnsinntekter.

Utvalget foreslår ikke å øke skatten på lave pensjoner.

– Peker i riktig retning

Forslaget mottas med åpne armer hos Virke, som mener at et arbeidsfradrag vil bidra til å styrke velferdsstatens bærekraft.

– Et arbeidsfradrag innebærer lavere skatt på inntekt fra arbeid, noe som vil gjøre det mer lønnsomt å jobbe og å stå i jobb lenger. Det vil også gjøre det gunstigere å kombinere jobb og pensjon. Det er riktig og nødvendig for å styrke arbeidslinjen fremover, i en tid der befolkningen blir eldre, hvor mange er på helserelaterte ytelser og et altfor høyt antall står utenfor arbeidslivet, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad ifølge en pressemelding fra Virke.

Virke støtter også utvalgets forslag om å sette ned et utvalg for sirkulær økonomi, og å innføre en grunnrenteskatt, slik som foreslått av regjeringen.

Virke er uenig i utvalgets forslag om å øke momsen på mat.

– Matprisene har økt de siste månedene og det er dårlig fordelingspolitikk å øke prisene ytterligere. Det vil særlig ramme husholdninger som bruker store deler av sitt husholdningsbudsjett på mat, sier Hammerstad.

Videre mener Virke at utvalget har rett når det gjelder anbefalingen om å redusere formueskatten. Hammerstad mener at utvalgets resonnement går lengre enn dens forslag, og at argumentasjonen i realiteten peker i retning av å avskaffe formueskatten.

– Men så lenge formuesskatten består, mener Virke det må være gunstigere å investere den i næringsverdier. I dag er det gunstigere å investere formuen i bolig/eiendom enn i næringsvirksomhet, sier han.

Virke støtter også utvalgets forslag om reduksjon av utbytteskatt.

– Hastverk

– Det er synd at regjeringen hadde så hastverk med å påføre norske bedrifter og arbeidsplasser nye skatter og avgifter, at de ikke kunne vente på anbefalingene fra skatteutvalget og en helhetlig gjennomgang av skattesystemet. Økt politisk risiko gjennom store og brå skatteendringer, bidrar til økt usikkerhet og redusert investeringsevne, kommenterer finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten.

– Høyre ønsker å bidra til en forutsigbar skatte- og næringspolitikk. Vi kan være uenig om skattenivået, men vi har tradisjon i Norge for brede forlik ved større endringer i skattesystemet. Nå vil vi sette oss grundig inn i hva utvalget har lagt frem og lytte til innspill før vi kommer tilbake med våre vurderinger. Det er viktig for oss å bidra til å redusere politisk risiko, altså gjøre det mer forutsigbart å investere i Norge. Vi må tross alt skape før vi kan dele, tilføyer Orten.

Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik, presenterer sin utredning under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Alf Simensen / NTB