Fra januar til mars ble det betalt inn 359,8 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 38,4 prosent mer enn i første kvartal i fjor, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Den viktigeste årsaken til den sterke økningen i skatteinnbetalingen til staten er økte innbetalinger av petroleumsskatt.

Fra andre kvartal 2020 til andre kvartal i fjor ble det betalt ut mer i refusjonar av petroleumsskatt enn det ble betalt inn. Årsaken var tiltak knyttet til koronapandemien. I første kvartal i år ble det derimot betalt inn 71 milliardar kroner i petroleumsskatt. Det meste av petroleumsskatten i første kvartal ble betalt inn som terminskatt 1. februar, altså før krigen i Ukraina og den økte oljeprisen senere i måneden, melder SSB. Betalinger i første halvår er knyttet til inntekter selskapene hadde i fjor, skriver byrået.

Økning i vanlig skatt

Utenom petroleumsskatter var økningen på ti prosent i skatteinngangen

Innbetalinger fra personlige skatteytere og bedrifter utenfor petroleumssektoren har også økt betraktelig til nå i år. Personlige skatteytere betalte inn 252,2 milliarder kroner i første kvartal, noe som er 10,2 prosent mer enn i første kvartal i fjor.

Innbetalingar fra upersonlige skatteytere utenfor petroleumssektoren var på 36,4 milliarder kroner, som er ei auke på 7,7 prosent frå same periode i fjor.