– Givergleden har vært helt utrolig, sier Leif J. Johannesen i Nordic Mission.

Sist helg kom det inn 1,2 millioner kroner til Nordic Harvest Mission – penger som går til å hjelpe den krigsrammede befolkningen i Ukraina.

Johannesen forteller at den store summen kom da de ble invitert til Kanal 10, en helnorsk kristen TV-kanal. Der fikk organisasjonen presentert prosjektet i Ukraina, og Johannesen viste bilder fra nødhjelpsturer han har vært med på.

– Tv-programmet var lagt opp slik at folk kunne melde inn støtte, på samme måte som i innsamlingsaksjoner i TV2 og NRK, sier Johannesen. Og folk vippset også i vei.

Leif J. Johannesen (til høyre) kan fortelle om stor glede når det kommer med ovner og annen nødhjelp til krigsrammede landsbyer. Her hos et ektepar i Oleksandivka. Til venstre Vladimir Kuzmych som er en krumtapp i hjelpearbeidet. Foto: Nordic Nission/privat

Godt nettverk

Nordic Mission i Levanger var tidlig ute og organiserte nødhjelp til Ukraina. Allerede for flere år siden kjøpte Nordic Mission et område i landsbyen Olegseivika. Gjennom menigheten Håpets kilde har de kunnet opprette flyktningesenter og base for nødhjelpsarbeid lenger øst i Ukraina.

De har i mange år arbeidet med å ta imot hjelpesendinger og formidle hjelp og mat til fattige mennesker. Med den russiske invasjonen i februar i fjor kom både fasilitetene og erfaringen ekstra godt med. Umiddelbart kunne de sette i gang å ta imot mennesker som var på flukt.

Behovet for varme

Med en ny krigsvinter kom et stort behov for å få varme i hus og hjem, ettersom infrastrukturen ble bombet og ødelagt flere steder. Innherred skrev i begynnelsen av november om prosjektet der lokale bedrifter i Ukraina ble med på produksjonen av ovner for å møte den vanskelige vinteren. Til en pris av 1000 kroner ble det mulig å produsere over som gir god varme og som brukes til matlaging og opptørking av hus. Krigen har ødelagt hus og tak, og fuktighet er også et stort problem. Ovnene har gitt mange nytt håp og tro på framtiden.

Prosjektet med å kjøpe/produsere ovner og gi dem til trengende i krigsherjede områder i Ukraina har blitt en suksess. Foto: Leif H. Johannessen/skjermdump Facebook

Nå produserer også en mindre type ovn, til halve prisen av de store. De små varmer husene litt, men er mest ment til å lage mat på. Våren er kommet i Ukraina, men mange mange steder er uten strøm og gass og dermed uten kokemuligheter.

Den ukrainske ånden

Johannesen var i Ukraina fra slutten av mars og er par uker april. Her var han sammen med frivillige med på å kjøre ut ovner og nødhjelp. På Nordic Missions Facebook-side har det vært flere oppdateringer som viser dette arbeidet.

Våren er kommet til Ukraina, og med det håp om bedre tider. Foto: Leif J. Johannesen

Johannsen skrev selv den 17. april dette på Facebook etter å ha besøkt en landsby som har vært sterkt rammet av krigshandlinger:

«Jeg er rett og slett så imponert over ukrainerne! Denne landsbyen måtte folk flykte fra når russerne angrep og okkuperte hele området. Nå er russerne drevet tilbake og folket begynner å vende tilbake. Flere av de vi snakket med når jeg var der i mars hadde akkurat kommet tilbake. En ødelagt landsby med ødelagte livsverk , men «Den ukrainske ånd» er hverken knekt eller øde! Her står folk sammen og hjelper hverandre! Et team fra et strømselskap i vest Ukraina var i full gang med å sette opp nye strømkabler og lyktestolper og jorda blir dyrket der det ikke er minelagt. Husene er ødelagt, men snart spirer både tomater, agurk, løk og hvitløk og vi fortsetter å gi ut ovner så folk kan koke mat på.»