Podkastpanelet beskriver dette vedtaket som dramatisk for Ytterøy. Det er veldig mange litauere som arbeider ved kylllingslakteriet. De har flyttet til øya og bosatt seg der med hele familien. Dette har bidratt til en betydelig vekst i folketallet på Ytterøy det siste tiåret. Hva skjer med disse når arbeidsplassen flyttes til Røra?

– Kanskje kan dette kreve en nasjonal involvering med omstillingsmidler til øysamfunnet Ytterøy. Det ser jeg for meg kan bli resultatet, sier Jostein Grande i podkasten.

I båt fra Ytterøy til Røra?

Det hviler nå også et ansvar på Levanger kommune å finne gode løsninger for øysamfunnet i Trondheimsfjorden. Også bedriften bør være med på denne jakten, sammen med lokalmiljøet på øya.

En løsning som podkastpanelet drøfter er muligheten for å sette opp en båttransport fra Ytterøy til den nye arbeidsplassen på Røra. Kompetent og villig arbeidskraft er en knapphetsfaktor i dagens samfunn. Ytterøykylling ønsker ikke å miste ansatte på grunn av flyttingen. Da kan de kanskje legge til rette for at de av arbeidsstokken, som ønsker det, fortsatt kan bo på Ytterøy, og pendle direkte over fjorden, istedenfor en omvei via Levanger.

Jernbaneovergang, journalistutdanning og Tine-rettssak

I ukas Vækka som va er det flere tema som tas opp.

I Verdal har det vært mye fram og tilbake med jernbaneovergangen i sentrum. Den skal stenges og kommunen har blitt enig med Bane Nor om en kompensasjon. Aå kom det et nytt vedtak og en ny runde, der jernbaneselskapet sier at de kan komme til å trekke tilbake sin støtte.

Denne uka ble det kjent at redaktørforeningen i Trøndelag ønsker seg en journalistutdanning ved Nord universitet i Levanger, og det har pågått en rettsak som omhandler en varslingssak ved Tines meieri i Verdal.

Jostein Grande utfordrer også Innherreds redaktør til å fortelle om nye planer for «Rein på rømmen». I fjor sommer brukte Roger Rein 14 dager fra Åsenfjord til Vera, og tilbake til Levanger. I ukas podkast avslører Rein om han igjen skal på rømmen, og i tilfelle hvor.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com