Sykkelsporten har blitt Arild Hegdals (45) nye lidenskap.

Og selv om han gjerne også tar en solotur, finner han som regel den største sykkelgleden i lag med flere. Sykling er i stor grad et lagspill. Det vil i alle fall komme til uttrykk om halvannen uke, når Arild Hegdal og hans femten ryttere stiller seg til i Munkegata i Trondheim sentrum med snute og styre vendt mot Oslo, 543 kilometer unna. Som deltakere i Den store styrkeprøven.

Litt fortere

– Ønsket mitt var å få samlet en jevn gjeng, og samtidig sykle litt fortere enn i fjor. I år har vi derfor satt 17 timer som målsetting, forteller han, og mener at gruppa har hatt en god treningsvår.

Rittmesteren har strammet ambisjonene et par hakk, hvilket skulle tilsi at tidsskjemaet denne gang spiller en viktigere rolle enn for et år siden.

Da Arild Hegdal deltok i den nær tretti mann store gruppa i fjor, var utgangspunktet 18 timers målsetting, men klokka var likevel ikke mer hellig enn at det var viktigere å få alle med til Oslo. Gjengen rundet 20 timer, men kom samlet til mål.

Racer for fire år siden

– Vi er nok ikke like sosialdemokratiske i år, smiler Hegdal som selv har en karriere på håndballbanen å vise til fra ungdomsår og tidlig voksenalder. Raceren kjøpte han først for fire år siden, etter den gang å ha blitt overtalt av Kenneth Eriksen, også han en tidligere håndballspiller.

Arild Hegdal finner flere likhetstrekk mellom de to idrettene, og ikke minst handler det om selve lagspillet. For en smidigst mulig reise til Oslo, er det avgjørende at dynamikken i laget fungerer.

Av de 16 rytterne på lista, er det fire førstereis: Per Anders Røstad, Knut Arne Landfald, Frank Rysgård og Christian Semb sykler distansen for første gang. De øvrige har erfaring fra tidligere. Arild Hegdal sykler selv for andre gang, og som nevnt er det målet om å forbedre tiden som trigger ham til å gjenta slitet.

Smører sessen

– På et vis er det nok konkurranseinstinktet som slår inn. Videre håper jeg jo vi får en jevn og en bra tur der vi presterer sammen og tar vare på hverandre. Og forresten, det er viktig å slå gruppa fra Steinkjer og Namdal som også har 17 timer som mål. Slår vi dem, skal vi være fornøyd, humrer 45-åringen som selv regner med å ha mellom 350 og 400 mil i beina, og godt med smøremiddel i padden før han legger i vei på distansen fra Trondheim til Oslo.

Underveis tar laget sikte på fire treminuttersstopper. I tillegg kan det bli aktuelt med noen kortere stopp for bytting av drikkeflasker. Utover det blir det aller meste av døgnet tilbrakt på sykkelsetet.

Troppen

Gruppa sykler under Skogn IL, med følgende aktuelle navn i troppen:

Per Anders Røstad, Jan Arild Melting, Kjell Sporild, Roger Sevaldsen, Knut Arne Langfald, Ove Kvam, Kai Roger Haddal, Ketil Kaspersen, Arild Hegdal, Frank Rysgård, Lars Bedin, Lars Hammer, Christian Semb, Frode Aspmodal, Morten Kvåle.

Styrkeprøvengruppa med flere på sin treningstur til Åre tidligere i sommer. Foto: Roger M. Svendsen