Onsdag ettermiddag var det offisiell åpning av Verdal ILs gjenbruksbutikk VIL-markedet. Nysatsingen er trolig den første av sitt slag i Norge.

Idrettslaget har i hvert fall ikke hatt noen å lære av når de skal planlegge gjenbruksbutikken. Undersøkelser Innherred har gjort, har heller ikke resultert i funn av andre idrettslag som har gjort det samme.

VIL-markedet føyer seg inn i rekken av bidrag fra idrettslaget om å nå det hårete målet om at aktiviteten skal være gratis.

– Vi er ikke der ennå. Det er ikke sikkert vi kommer dit heller, men vi føler at vi nærmer oss litt etter litt - blant annet med dette her, sier daglig leder Jorunn Dahling. Tidligere i vinter ble det kjent at treningsavgifta settes ned med 20 prosent i alle de fire avdelingene i idrettslaget.

Offisiell åpning av VIL-markedet. Ordfører Pål Sverre Fikse og daglig leder Jorunn Dahling. Foto: Jørgen Haug

– Jeg vet ikke noe som er mer hjerteskjærende enn at vi ser at unger og ungdommer blir stående utenom en aktivitet, fellesskap og lidenskap de ønsker å være med på fordi at pengene ikke strekker til, sa Jorunn Dahling da hun innledet den offisielle åpningen av VIL-markedet i lokalene i Johannes Bruns gate i Verdal sentrum.

Tredelt ordning

Den nye gjenbruksbutikken er laget av og for medlemmene i idrettslaget. Ordningen er tredelt.

  • Bli kvitt fravokst klær og utstyr

  • Kjøp brukt utstyr rimelig

  • Lei nytt utstyr rimelig

Det har gått et drøyt år siden planene for den nye gjenbruksbutikken ble påbegynt. I mellomtiden har idrettslaget, blant annet på Øras dager, samlet inn brukt utstyr som nå kan selges videre for en billig penge.

– Takk til alle med blått hjerte som er med på å realisere dette. Mange har dratt lasset for å få til at vi står her i dag, fortsatte en spent Dahling.

– Vi vet hvor vi står i dag, men ikke hvor vi skal. Målet er ombruk, rimelig, økonomi og alle med. Vi trenger tilbakemeldinger og innspill fra medlemmene våre, sa Dahling.

– Vi er litt skjelven. Dette er nybrottsarbeid, konstaterer hun.

Elin Mathisen Sæther er mor i idrettslaget med et brennende engasjement for gjenbruk og brukte klær. Da hun fikk en forespørsel om å bli med i prosjektet, takket hun ja. På åpningen holdt hun et flammende innlegg om hvilke konsekvenser dagens bruk og kast-samfunn medfører. Klær og skobransjen står for åtte prosent av de totale klimagassutslippene i verden. Foto: Jørgen Haug

Sponsormidler

VIL-markedet er finansiert utelukkende av sponsormidler fra Gjensidigestiftelsen og andre sponsorer, slik som Innherred Renovasjon. Gjensidigestiftelsen har gått inn med 190.000 kroner til satsingen. Mer enn halvparten av dette er brukt på å kjøpe inn nytt utstyr som leies ut rimelig.

– Takk til sponsorer og de som har gjort det mulig for oss å gjennomføre dette. Vi håper det blir et tiltak som gir glede til mange av medlemmene i idrettslaget. Vi håper det kan være med på å gi et tilbud til de som finner ut at det er dyrt å være med i idrettslaget i tiden vi står i nå. Vi vil ha med flest mulig, lengst mulig, sa styreleder Christoffer Karlsen.

Gjensidigestiftelsen gikk for øvrig også inn med sponsormidlene da e-sportavdelingen skulle etablere seg i samme lokale. Totalt har stiftelsen donert 550.000 kroner til Verdal ILs lokaler i Johannes Bruns gate 9.

Styreleder Christoffer Karlsen orienterte om økonomien i prosjektet. Foto: Jørgen Haug

Nybrottsarbeid

Sponsor Geir Tore Leira, administrerende direktør i Innherred Renovasjon, var blant de inviterte til åpninga. Den mangeårige LHK-treneren forklarte at de har blitt med på dette fordi det er spennende nybrottsarbeid .

Geir Tore Leira er administrerende direktør i Innherred Renovasjon. Foto: Jørgen Haug

– Den tenkinga som gjøres her er fryktelig interessant. Det er en del av det vi i Innherred Renovasjon bryr oss om. Hvis dette fører til at flere kan prøve flere idretter og treffe sin idrett... som idrettsmann er jeg overbevist om at idretten er kjempeviktig for å skape gode samfunnsborgere, sa Leira.

– Så takk til Verdal IL for at dere tør. Dette er å stå litt ustøtt. Det blir kjempespennende å følge veien videre. Dere må tørre å prøve og feile, fortsatte han.

Positiv

Selv om det kan føre til at de selger mindre nytt utstyr, er utstyrsleverandør Intersport Verdal positiv til VIL-markedet. De forteller at de har vært involvert i prosessen med å stable ordningen på plass fra første stund.

– Jeg tenker at det er viktig at man får alle med. Dette er positivt for så veldig mange, sier Bente Holthe.

– Det er noe nytt og uprøvd, så vi må bare se hvordan det bærer av gårde. Vi håper de får det til å fungere, tillegger Jan Erik Løseth.

Jan Erik Løseth og Bente Holthe fra Intersport Verdal applauderer VIL-markedet. Foto: Jørgen Haug

Snorklipping

Som seg hør og bør var ordfører Pål Sverre Fikse invitert til å foreta den offisielle snorklippingen i gjenbruksbutikken. Ordføreren var full av lovord om nysatsingen.

– Mine barn vokser litt ujevnt. Noen ganger sliter de ut klærne. Andre ganger har de vokst ut av dem før plaggene er ferdig brukt. Å få inn den kulturen med at vi kan levere inn klær det er mer igjen av, og det å komme hit å enten kjøpe brukt eller leie nytt, handler om bærekraft. Det er også er økonomisk perspektiv. Mange prøver mye forskjellig, og det å ikke trenge å kjøpe nytt hver eneste gang, er veldig, veldig bra, sa ordføreren før han klippet snora og ønsket det nye tilskuddet i verdalsidretten velkommen.

Ordfører Pål Sverre Fikse klipper snora. Foto: Jørgen Haug