I formannskapets møte førstkommende onsdag vil rådmannen foreslå at kommunen kjøper den private barnehagen Kosekroken på Skogn. Bakgrunnen er at kommunestyret har vedtatt å øke andelen kommunale barnehageplasser til 40 prosent.

Mister plasser

Barnehagen på Skogn ble pusset opp mellom 2014 og 2015 og er i dag godkjent for 32 tilskuddsplasser, i tillegg til midlertidig dispensasjon for fem ekstra plasser over tre år. Siden barnehagen har et leke- og oppholdsareal tilsier det at den kan godkjennes for 54 plasser.

Det var barnehageeieren som tok kontakt med kommunen før sommeren 2017, da vedkommende hadde kommet fram til at tiden er moden for å vurdere salg. Det har nå vært flere forhandlingsmøter, og rådmannen har kommet fram til å anbefale et kjøp for 11 millioner kroner.

–Det at barnehagen blir kommunal synes vi i utgangspunktet er bra, for da får den utnyttet potensialet sitt og all den fysiske plassen blir tatt i bruk, sier Vanja Sletvold.

Det er derimot dette punktet i rådmannens innstilling foreldrene reagerer på:

«Barnehageansvarlig i kommunen har uttalt at den som ny kommunal barnehage vil godkjennes for 54 faste plasser. Disse ser en at en kan fylle opp relativt raskt. Så snart som praktisk mulig vil de øvrige midlertidige plassene på Skogn overføres til denne barnehagen».

–Flere barnehager i Skogn har fått midlertidige plasser fra kommunen, og det vil si at de da mister disse plassene til fordel for Kosekroken, sier Sletvold.

–Det er et stort behov for barnehageplasser i Skogn, større enn det man klarer å dekke i dag, og med dette flytter de jo bare plassene, det skapes ikke flere. De bare tar fra noen andre og flytter over, kommenterer Sletvolds samboer, Bjarne Faanes.

–Uholdbart

Den eldste datteren til Sletvold og Faanes går i dag i barnehage på Skogn, mens deres yngste datter skal begynne i februar neste år. De har foreløpig ikke fått barnehageplass på Skogn, men har blitt forespeilet en plass i Åsen.

–Det mener vi er uholdbart. Dersom vi takker ja til den må vi først bruke 20 minutter på å kjøre til Åsen, 20 minutter tilbake til Skogn for å levere eldstejenta, også jobber jeg i Verdal og må bruke en halvtime dit. I tillegg kommer tiden det tar å levere barnet i barnehagen, sier hun.

Foreldrene mener det er bra hvis Kosekroken blir kjøpt opp og får nye plasser, men mener at barnehagene som er på Skogn fra før, må få beholde plassene de har. Spesielt dersom familier har flere barn som de ønsker å ha i samme barnehage.

I rådmannens vurdering står det at når de midlertidige plassene skal overføres til Kosekroken skal «Dette gjøres smidig ved at en benytter «naturlig avgang» fra de øvrige barnehagene som har midlertidige plasser slik at ikke noen trenger å skifte barnehage uten at de ønsker det».

–Hvis det kommer søsken inn i bildet, vil det mest sannsynlig ikke være plass, siden disse nå kan bli tatt bort, sier Faanes.

–Trygghet

Sletvold påpeker at deres yngste datter har slitt med å bli trygg på folk, og at det beste vil være dersom hun får gå i barnehage sammen med søsteren.

–Jeg merker at mine barn blir tryggere av det, også er det mye mer praktisk. Dette forsvinner hvis barna blir splittet. Risikoen for at de blir det er stor dersom de midlertidige plassene blir flyttet til Kosekroken, sier Trustrup.

Foreldrene håper at formannskapet vil ta dette med i vurderingen av saken, og åpne for at plassene ved de øvrige barnehagene består som i dag.

–Den langsiktige tryggheten i dette er viktig. Det vil for eksempel være vanskelig hvis barnet har gått i barnehage i Åsen/Mule, og deretter skulle komme inn i et skolemiljø på Skogn. Å ha barnehageplass i nærmiljøet er viktig for alle, sier Sletvold.