Galleriet rigger nå om og har plukket ned utstillingen med Oslo-kunstneren Gro Mukta Holter som med sine bilder av stjerner, blomster og flyvende fugler har prydet Fenka siden juli. Nå blir andreetasjen fylt med bilder og grafikk fra nok en østlending, nemlig drammenseren Tom Erik Andersen.

– Sterke tekster

Han har vært elev hos Kjell-Eivind Wang og Oddmund Raudberget, og kunstverkene hans har blitt benyttet i fagtidskrifter, skolebøker og som bokomslag. Titlene på bildene hans ses på som en del av kunstverkene og alle har et grunnleggende hovedtema som handler om det som skjer oss mennesker i mellom og livet vi lever. I 2004 hadde han blant annet en utstilling i hjembyen Drammen som nok skapte reaksjoner hos mange. Den besto av bilder som skulle reflektere hvordan religion kan skape splid, konflikter, vold og massedrap.

– Bildene hans gjør at man spekulerer mye. Samtidig er det klare meninger i verkene. Noen av bildene har et rent uttrykk i teknikk, men det er veldig lag på lag når det gjelder innhold. Det er dessuten sterke tekster som underbygger bildene godt. Mye av kunsten til Tom Erik Andersen gjør at man får motstand, mens andre bare gir good-feel, sier gallerist Elisabeth Ben Riala til Innherred.

–Poetisk surrealist

Utstillingen på Fenka, som åpner 30. september og blir stående ut oktober, er Andersens første separatutstilling i denne regionen.

– Jeg gleder meg veldig til denne utstillingen og er selvsagt spent på publikums reaksjoner. Jeg arbeider alltid etter klare ideer og vet ganske nøyaktig hvor jeg skal før jeg begynner å male. Noen små endinger i valørene kan det bli, men ideen er i hovedsak uforandret, sier Andersen i ei pressemelding.

– Bildene mine er min måte å forklare det jeg tenker eller føler om verden rundt meg. Jeg maler det slik jeg liker at det skal være og bestreber meg på å være autonom. Gleder, sorger, håp og drømmer er universelt og jeg liker veldig tanken på at en liten kjerne i oss har vært uforandret i tusenvis av år. Jeg tenker ofte at jeg er en slags poetisk surrealist og at bildene mine er fra hjerte til hjerte og hjerne til hjerne, skriver han videre.

Opptrer på åpningen

På åpningsdagen kommer kunstneren selv for å fortelle om sine bilder og forklare litt om sine tanker bak verkene. I tillegg blir det et musikalsk innslag fra 19 år gamle Mia Larsen Sveberg fra Verdal som skal spille piano og synge.

– Det blir veldig vart og vakkert, og hun kommer også til lå fremføre noen egenkomponerte sanger, sier Riala.