De fleste arbeidsgrupper sørger for å ta en real juleferie når julaften nærmer seg og julestria går over i familietid, mat og feiring. Men enkelte trapper i stedet opp arbeidsmengden når desember måned kommer. Deriblant ansatte i Sør-Innherad prosti, hvor rundt 30 årsverk går for fullt både sent og tidlig i hele desember for å rekke over konserter, gudstjenester, samlinger og messer.

- Vi arrangerer over 80 gudstjenester og samlinger i løpet av desember. Det er jo slitsomt, men samtidig ei veldig trivelig tid. Det er ingen av oss som klager, og en blir ikke prest for å ha fri på julaften, smiler prost Nils Åge Aune fra en kirkebenk i Stiklestad kirke. Forberedelsene til hver gudstjeneste er mange, men alt er under kontroll like før det braker løs.

Mye kos

Prosten gleder seg stort over å se fulle kirker i jula, og sier det gjør arbeidet verdt innsatsen.

En av de nyeste julearbeiderne i prostiet er hans datter, Linda Taraldsen Aune. Hun er teologistudent i Bergen, og avslutter mastergradsstudiet neste år fra Oslo. Hun blir vikarprest i Åsen kirke under gudstjenesten på julaften klokken 14 og deretter i Frosta kirke to timer senere.

Elsker jobben

Hun fullfører nå mastergradsstudiet i teologi, og sier at yrkesvalget kom som et personlig og naturlig valg.

- Jeg ble prest fordi jeg blant annet så hvor høyt pappa elsker jobben sin. Dette er verdens beste jobb, hvor en får møte folk i alle livssituasjoner, sier hun.

Firedobbelt

Hjemme hos familien Aune har julaften og første juledag alltid vært aktive dager uten tid til å roe ned. Julefeiringen begynner først om kvelden, siden både store og små deltar i flere gudstjenester og musikalske bidrag.

- Men som prest trenger man en ektefelle som kan lage mat, sier hun lurt.

- Vi har forenklet julemiddagen og byttet fra ribbe til pinnekjøtt. Det går raskere å lage, sier Nils Åge.

Men én ting endrer familien ikke på:

- Vi hører som regel juleevangeliet tre ganger på julaften, men pappa insisterer på å else det en siste gang før middagen på julaften. Da begynner vi å kjenne evangeliet godt, sier Linda og ler.

Travelt

Bare på julaften arrangeres det 16 gudstjenester i løpet av timene fra klokken 11 til 16, og totalt er det 22-23 arrangementer i Sør-Innherad prosti på julaften.

På første juledag venter det ni nye gudstjenester, og fire gudstjenester på andre juledag. I tillegg er det ny gudstjeneste i Stiklestad kirke 28. desember.

- Medregnet prester og prosten er vi nærmere 35 årsverk totalt i våre 12 sogn. Julen er den tiden med høyest aktivitet, og det er et viktig budskap vi kommer med, sier kirkeverge Gunnar Winther. Han startet i jobben 1. desember, men ser hvor mange som er i sving for å holde julen i gang i Levanger, Verdal og Frosta.

- En ting er våre ansatte prester, organister og kirketjenere, som gjør en stor jobb. Men vi har også mange frivillige som bidrar med svært viktige bidrag. De fortjener også en ekstra takk, sier Winther.

Spesiell opplevelse

Det hele begynner med familiegudstjenesten i Vera kirke klokken 11, noe som betyr tidlig start på dagen for organist Ola Ludvik Bosnes og prest Åse Marit Prestrud.

- Jeg har hatt den gudstjenesten selv tidligere år, og den er veldig spesiell. En begynner å kjøre klokken halv ni og resten av dagen går med. Og en kjører halvannen time gjennom skogen på tur til kirken, noe som er en egen opplevelse, sier prostiprest Sabine Kjølsvik.

Lang liste

Hun har summert sammen arrangementene som blir gjennomført i løpet av desember og de få juledagene, og kom fram til følgende liste:

- 52 barnehagegudstjenester

- 20 skolegudstjenester

- 22 gudstjenester og samlinger

Tyter ut av ørene

- Vi har flere gudstjenester enn folk, sier Kjølsvik humoristisk, og sier at de iblant har utfordringer med å skaffe nok prester, organister og kirketjenere til å holde alle gudstjenestene i gang. Men dugnadsviljen er stor.

Alle som kan spille orgel blir som regel spurt, også studenter ved HiNT. Det samme gjelder teologistudenter og andre prester. Og prostiets kontor er mer eller mindre døgnbemannet før og under julefeiringen for å organisere alle arrangementer.

- Det er årets travleste tid for alle i prostiet. Da er det vanskelig å ha mye tid til familien, så en trenger trofaste ektefeller når julen «tyter ut av ørene». Men alle jobber sammen og vi opplever juletiden som veldig spennende, sier Kjølsvik fornøyd.

Inn med morsmelka

Anders Dalane er førstelektor ved avdeling for lærerutdanning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Han ble nylig spurt om å være organist i Okkenhaug kirke på julaften, og takket ja til oppdraget på stedet.

- Jeg har fått julerepertoaret inn med morsmelka. Dette blir min måte å være med på en julegudstjeneste i år, sier han.

Som en juletrefest

Dalane var selv fast organist i Den norske kirke i et prosti sørpå fra 1987 til 1990, og kjenner julegudstjenestene godt. Likevel syns han stemningen i Okkenhaug kirke på julaften er veldig spesiell.

- Det er den eneste kirken jeg vet om hvor det er juletregange rundt juletreet på julaften. Det blir som en juletrefest i gudstjenesten, sier Dalane, som også tidligere har steppet inn som organistvikar ved pianoet i kirken.