Er valg av løsninger i eldreomsorgen kun styrt av økonomiske hensyn? spør Stein Amdal, leder i Pensjonistforeningen Aker Verdal / Kværner Verdal.

Onsdag 25. januar arrangeres et felles informasjons og debattmøte på Arken for alle pensjonistforeningene i Verdal. Møtet er åpent, og det er hyret inn kompetanse utenfra for å løfte diskusjonen på det prinsipielle og lovmessige plan.

–Er lov blitt en trussel

Leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, kommer til Verdal for å snakke om lov og rett i eldreomsorgen.

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet, skal innlede med å snakke om den utryggheten som mange etter hvert føler på. Davidsens innlegg har tittelen «Er lov om rett til sykehjemsplass en trussel?»

Verdals utfordringer

Fra kommunen stiller Trine Reitan, leder av komite mennesker og livskvalitet. Hun innleder med innlegget «Helsehus eller sykehjem?». Reitan skal gi svar på hvorfor er helsehus et godt svar på Verdals framtidige utfordringer innen helse og omsorgssektoren.

–Møtet er åpent og vi ønsker velkommen til debatt, sier Stein Amdal i Pensjonistforeningen Aker Verdal / Kværner Verdal.

Stein Amdal har engasjert seg i eldreomsorgsdebatten. Han stiller i likhet med Jan Davidsen spørsmål rundt Solberg-regjeringen som holdt løftet og fremmet et lovforslag om rett til sykehjemsplass, nasjonale kriterier og ventelister.

–Vi var mange som først ble glade for så å bli usikre på hva loven egentlig ville føre til. Kan det virkelig være slik at lovfesting av en pasient-rett, kan undergrave og svekke den samme retten? spør Amdal.

Mer pleie i eget hjem

Spørsmålene står i kø for Stein Amdal og mange andre som er opptatt ev eldrepolitikken.

–Vil en konsekvens av et gigantisk helsehus være at langtidspleie må foregå i eget hjem eller at du må flytte til kommunal omsorgsbolig å betale husleie og alle tjenester du trenger? spør Amdal på vegne av de seks pensjonistforeningene som arrangerer møtet på Arken. Disse er Fagforbundet Verdal pensjonistgruppe, Verdal Pensjonistlag, Ørmelen Pensjonistlag, Utdanningsforbundet Verdal Pensjonistlag, Pensjonistforeningen Aker Verdal / Kværner Verdal.

–Vi er glade for at Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen, har prioritert dette møtet, sier Stein Amdal.

Også en runde i 2011

I 2011 arrangerte pensjonistforeningene to åpne møter om eldreomsorgen i Verdal. På det siste møtet i Arken møtte fire Stortingsrepresentanter fra Nord-Trøndelag.

Liv Thun innledet på begge møtene om Pensjonistforbundets 12 krav for å sikre de eldre en verdig alderdom. Hun la vekt på følgende fire krav:

1. Vi krever troverdige, offentlig tilgjengelige oversikter og prognoser av antall sykehjems-plasser og omsorgsboliger nasjonalt og for den enkelte kommune i nåtid og for femårsperiodene fram til 2040.

2. Vi krever en nasjonal standard som definerer hvem som har krav på sykehjemsplass.

3. Vi krever et pålegg overfor alle kommuner om at ventelister for sykehjemsplass skal være offentlig tilgjengelige i den enkelte kommune

4. Vi krever sikring av regelbundne midler til alle tjenester i eldreomsorgen.