Saken om jernbaneovergang og utbyggingsplaner i Skogn får ikke sin endelige avgjørelse før den er prøvd hos kommunal- og moderniseringsdepartementet, men først ventes et kommunalt «ja» til utbygging, og det til tross for den omstridte innsigelsen.

Departementet har ifølge ordføreren i Levanger varslet en kommende befaring, men ikke før reguleringsplanen for Åsvegen 15-17 er behandlet og vedtatt i kommunestyret. Det skjer etter alt å dømme før sommerferien.

Mekling førte ikke fram

Den mye omtalte innsigelsen til planforslaget for Åsvegen 15-17 ble fremmet av Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) i 2014, og har i praksis stoppet all planlagt utbygging på begge sider av jernbanelinja i Skogn. Innsigelsen er todelt ved at reguleringsplanen ikke må komme i arealmessig konflikt med ny planskilt kryssing av jernbanen, og det må tas inn en rekkefølgebestemmelse, relatert til sikkerhet, om at det må være etablert planskilt kryssing for bil og gang-/sykkeltrafikk før byggetillatelse gis.

Levanger kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Bane Nor møttes til mekling hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag senest 6. januar. Her ba Fylkesmannen om at Bane Nor måtte trekke sin innsigelse, mens Bane Nor på sin side holdt på sitt, og besluttet å opprettholde innsigelsen til Åsvegen 15-17. Dermed bringes saken et trinn høyere opp i systemet.

Ba om møte

I februar ba ordføreren om et møte med ekspedisjonssjefen ved planavdelingen i kommunal- og moderniseringsdepartementet, men et slikt møte vil ikke finne sted før kommunestyret i Levanger har fattet et vedtak.

–Jeg har videre fått beskjed om at folk fra departementet kommer på befaring, tilføyer han. Og legger gjerne til:

Plan- og utviklingskomiteen i Levanger behandlet 5. april for øvrig forslag til detaljregulering for planfri kryssing av jernbanen. Det er utarbeidet et forslag til framtidig løsning for planfri kryssing som alle parter synes er god. Problemet er bare hvordan kostnadene skal fordeles. Planen ligger nå ute på høring. De to kommunestyremøtene som gjenstår før sommerferien er 10. mai og 21. juni.

2000