– Vi er så avhengig av gjennomgangstrafikken i sentrum, og den er jo selvsagt helt fraværende nå. Det er katastrofalt for oss som prøver å holde liv i sentrum, sier eier av interiørbutikken Lyshagen, Siv Ellen Musum.

Må ofre egen lønn

Lyshagen, Esso og restauranten Siciliana sliter som følge av arbeidet med å skifte ut vann- og avløpsnettet i Nordgata. Veien har vært stengt for trafikk siden slutten av januar og det har vært redusert fremkommelighet også for fotgjengere i gata.

–I starten gikk det greit, men etter hvert ble det nærmest umulig å komme til her, så da velger folk å handle andre steder, sier Siv Ellen Musum.

Flere har trodd at butikken til Musum er stengt under anleggsperioden og fra arbeidet startet i januar og frem til nå har omsetningen gått drastisk ned.

–Man mister litt motivasjonen når dagene går og du nesten ikke ser folk. Det er ikke mye å betale regningene med, og jeg må ofre lønna mi selv, sier hun.

–Må klamre oss fast

Butikkeieren sier slikt arbeid er greit for en kort periode, men at det blir vanskelig når det tar flere måneder.

–Jeg skjønner at det er gammelt det som ligger i bunn og at arbeidet må gjøres, men jeg kunne ha tenkt meg at de gjorde ferdig strekningen med næringsvirksomhet først, sier hun.

Musum påpeker at dersom arbeidet hadde fortsatt i flere måneder og med så dalende omsetning, måtte hun revurdert videre drift.

–Vi får bare prøve å klamre oss fast i sentrum, sier hun og legger til at stengingen av Nordgata viser hvor viktig det er at planovergangen i Jernbanegata ikke stenges for trafikk.

200 000 i minus

Utenfor restauranten Siciliana har det i en god stund vært svært vanskelig å komme seg frem. Veien har vært stengt like etter rundkjøringen mellom Stiklestad Alle og Nordgata.

–Akkurat nå ligger restauranten midt i det verste anleggsområdet. Det er prøvd å skilte provisorisk adkomst til restauranten slik at bedriften blir minst mulig skadelidende, sier leder for teknisk drift i Verdal kommune, Bård Kotheim.

Denne adkomsten var svært trang og gikk gjennom et boligfelt like til høyre for rundkjøringen. Mandag ettermiddag har Siciliana derimot lagt ut bilde på Facebook av at veien er ordnet og at det er mulig å kjøre inn fra Nordgata.

Siciliana har i en god stund vært midt i det verste anleggsområdet, men mandag ettermiddag ble veien utenfor restauranten åpnet igjen.

Daglig leder Ibrahim Balci sier de har tapt en god del omsetning på grunn av veistengingen.

–Mai måned er veldig viktig for oss og det er en tid hvor vi sjelden går i underskudd, men i år har vi cirka 200 000 kroner i minus, sier Balci.

Balci har fått flere henvendelser fra kunder som ringer og spør hvordan de skal komme seg til restauranten.

–Vi er avhengig av at det er mulig å kjøre inn til restauranten fra hovedveien, sier han.

Dette var løsningen når innkjøringen til Siciliana ble stengt.

–Lav aktivitet

Daglig leder av Esso Verdal, Stig Holmen, sier avstengningen også har skapt store konsekvenser for den daglige driften hos dem, både økonomisk og praktisk.

–Det medfører også problemer for kunder med store kjøretøy og vareleveranser til stasjonen, sier han.

Krysset mellom Nordgata og Lektor Musums gate som forbinder Essos inn- og utkjøring fra øst ble stengt den 23. februar og er fortsatt det i dag.

–Når det gjelder fremdriften er vi mest overrasket over den lave aktiviteten i gata ved vår stasjon. Bortsett fra noe arbeid i uke 16 og 17 har vi ikke registrert noe aktivitet siden uke 12. Nå, i uke 21, er det en maskin i arbeid, sier han.

Daglig leder i Esso Verdal, Stig Holmen, sier avstengningen har skapt store konsekvenser for den daglige driften hos dem.

Kotheim sier dette skyldes at VA-anlegget mellom Jernbanegata og Volhaugvegen måtte sluttføres før de begynte med kabelgrøftarbeid og overbygning på veg.

–Det er derfor urasjonelt å sette på ytterligere ressurser på vestsiden av anlegget før VA-anlegget er trykkprøvd slik at det kan godkjennes, sier Kotheim, som påpeker at dette nå er gjort og at videre arbeid kan starte.

Holmen håper arbeidet får mer fart og høyere prioritet.

–Også håper vi at sluttresultatet blir til stor glede både for næringsliv og beboere. Jeg vil gjerne rette en stor takk til våre kunder som likevel finner veien hit i denne krevende perioden, sier han.

Kan være ferdig i juni

Kotheim sier kommunen er fullt klar over at arbeidet tar tid.

–Ved anleggsarbeider i sentrum er tilgjengelighet for butikker og servicebedrifter ofte et problem. Legging av nye hovedledninger for vann/avløp, utlegging av nye stikkledninger inn til hus, uttrauing av veg med kantsteinsetting/asfaltering samt legging av nye trekkrør for kabeletatene tar dessverre tid, sier han.

Kommunen har nå bedt entreprenøren prioritere å gjøre ferdig gata fra Jernbanegata og opp til Lektor Musums gate.

–Dette vil forhåpentligvis hjelpe både Lyshagen og Esso. Uttrauing av denne parsellen begynner nå, deretter vil kabeltrekkrør bli lagt. Forhåpentligvis vil Nordgata til og med Lektor Musums gate være ferdig asfaltert i slutten av juni, sier han.

Hele Nordgata forventes å være ferdigstilt i september/oktober, mens Volhaugvegen forventes ferdig til ferien 2018.

–Da vil både Nordgata og Volhaugvegen samt vann og avløpsanlegg i disse gatene framstå i ny og fin drakt, sier Kotheim.