Onsdag formiddag behandlet styret i Høgskolen i Nord-Trøndelag den mye omdiskuterte fusjonssaken. Innspillene i den halvannen time lange behandlingen var mange og delte, men styret endte til slutt med å stemme for å anbefale fusjon med åtte mot tre stemmer. Dermed går styret videre med fusjonsprosessen, som etter planen skal iverksettes fra 1. januar 2016 dersom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna vedtar samme positive forslag.

- Styret har framlagt sitt forslag til plattform, som styret i dag må ta stilling til. I media er det skapt en oppfatning av at det kan forhandles videre på plattformen, men det kan vi ikke. Vi har to muligheter, å si ja eller nei, sa styreleder Bjørg Tørresdal under innledningen til behandlingen.

Styret avholder klokken 12 en felles pressekonferanse med Universitetet i Nordland/Høgskolen i Nesna på Scandic Hell Hotell.

Kan ikke endres

I møtet viste rektor Steinar Nebb til at fusjonsplattformen nå er ferdig framforhandlet, og at innholdet ikke kan endres uten nye forhandlinger med de nordnorske utdanningsinstitusjonene. Det er ikke mulig. Blant de som var kritiske til selve fusjonsplattformen, var styremedlem Roar Tromsdal. Han ønsket å forhandle videre for å sikre HiNT bedre grunnlag for framtiden før en fusjon blir gjennomført.

- Styreleder og rektor sier at det ikke er grunnlag for videre forhandlinger. Min erfaring gjennom 35 år i offentlig virksomhet viser at det er mulig. Formuleringen om lærerfakultetet er noe av det mest luftige jeg har sett, og det er så lite konkret at jeg ikke stoler på det. Det mangler forpliktende formuleringer, og jeg syns at vi i denne fusjonsplattformen har oppnådd for lite, sa Tromsdal og understrekte at han er positiv til fusjon, men bare om HiNTs interesser styrkes.

Store muligheter

Andre uttalte derimot optimisme over fusjonsplattformen. Deriblant styremedlem Grete Næss.

- Realitetene er at vi må si ja eller nei til fusjon nå. Jeg ser store muligheter med fusjon, som jeg tror er bra for Nord-Trøndelag. Til slutt er det et spørsmål om de som tar stafettpinnen ser helheten og det som er til det beste for både Nordland og Nord-Trøndelag. Jeg tror de er så kloke at de ikke river vekk føttene under noen, og for meg er det en større risiko ved å si nei, sier Næss i møtet.

Usikkerhet blant ansatte

Ansatte ved HiNT har de siste dagene også uttrykt stor usikkerhet knyttet til fordelingen av fakultetsansvar, hvor HiNT får fakultetsansvar for lærerutdanningen, men ikke nådde fram i forhandlingene om å få ansvar for sykepleierutdanningen. De ansatte markerte sin motstand blant annet i åpne brev til styret og leserinnlegg i media.

STYRELEDER: Bjørg Tørresdal.