Etter at rektor Steinar Nebb for en ukes tid siden presenterte den framforhandlede fusjonsavtalen med Universitetet i Nordland har det vært mye uro blant de HiNT-ansatte.

Ledelsen ved HiNT beskyldes for å ha forhandlet bort styrets krav om at lærerutdanningen og avdeling for helsefag, ved en eventuell fusjon, skulle styres fra Nord-Trøndelag.

Et dårlig forhandlingsresultat

I et nytt leserinnlegg, underskrevet 11 HiNT-ansatte tilknyttet lærerutdanningen, kommer det en klar bønn til høgskolens styre om å sikre at lærerutdanningen framover blir styrt fra Nord-Trøndelag. De ansatte er veldig klar på at de synes HiNT-ledelsen har gjort en dårlig jobb i forhandlingene. Det er for uklart på mange punkter, mener de.

- Ergo er dette et dårlig forhandlingsresultat for ikke bare oss som har HiNT som arbeidsplass, men for hele Nord-Trøndelag som region. Og det må understrekes: Dette dreier seg ikke om et ja eller nei til fusjon! Dette dreier seg om et forhandlingsspill mellom likeverdige parter hvor vi ikke har maktet å vinne gjennom på strategisk viktige punkter, heter det blant annet.

Styret i HiNT møtes på Stjørdal onsdag for å behandle forslaget til fusjon med Universitetet i Nordland. De ansatte oppfordrer styret til at de i det minste sikrer at lærerutdanningsfakultetet havner i Nord-Trøndelag.

- Enten ved å si nei til plattformen som sådan, eller ved å komme med nødvendige endringsforslag til den utarbeidede teksten, skriver de i innlegget.

Hele innlegget finner du her

Hit, men ikke lenger

I styremøtet på HiNT 25. juni 2015 ble det besluttet å gå i fusjonsforhandlinger med Universitet i Nordland. Forhandlingsleder og sekretær i styret, rektor Steinar Nebb, presenterte forrige uke et forslag til fusjonsplattform. Han er fornøyd med resultatet, til tross for at HiNT nå har mistet fakultetet for helsefag og at det ikke gis noen direkte garantier for at fakultetet for lærerutdanning legges til Nord-Trøndelag. Samtidig gir han inntrykk av at motparten ikke vil fire en tomme på dette dokumentet. I klartekst: Hit, men ikke lenger! Avstemmingen på morgendagens styremøte blir dermed, ifølge Nebb, et spørsmål om fusjon eller ikke fusjon.

Rektor ved Universitet i Nordland, Pål Pedersen uttaler sist fredag følgende om plasseringen av Lærerutdanningsfakultetet til tidsskriftet Khronos: Til dem i Bodø som er skeptiske sier jeg at det ikke er snakk om å skulle bygge ned eller flytte utdanningen til Levanger. Vi skal styrke oss på begge steder. Levanger har de fleste lærerstudentene, mens Bodø har størst faglig tyngde. Det vi har av master- og doktorgradsutdanninger, er det viktigste redskapet for å utvikle god kompetanse.

Levanger har studentene, Bodø har størst faglig tyngde. Dette er Pedersens egne ord. Og det er her vi kommer til stridens kjerne: Det ligger en potensiell distrikts- og interessekonflikt i diskusjonen om etableringen av et nytt lærerutdanningsfakultet, da dokumentet som forhandlingslederne er fornøyde med ikke formulerer seg tydelig nok. Man vinner ikke kriger på gode intensjoner. Forhandlingsresultatet makter ikke å presisere det reelle styrkeforholdet som eksisterer mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Ergo er dette et dårlig forhandlingsresultat for ikke bare oss som har HiNT som arbeidsplass, men for hele Nord-Trøndelag som region. Og det må understrekes: Dette dreier seg ikke om et ja eller nei til fusjon! Dette dreier seg om et forhandlingsspill mellom likeverdige parter hvor vi ikke har maktet å vinne gjennom på strategisk viktige punkter.

Styremedlemmene ved HiNT som i morgen skal avsette seg selv, for å gi plass til et nytt styre, med tyngdepunkt og flertall i Nord-Norge, må etter vår mening ta grep og i det minste sikre at lærerutdanningsfakultetet havner i Nord-Trøndelag. Enten ved å si nei til plattformen som sådan, eller ved å komme med nødvendige endringsforslag til den utarbeidede teksten. Hvis Universitetet i Nordland ikke godtar en slik endring av tekst og dermed risikerer hele fusjonen på bakgrunn av dette, har de presisert overfor forhandlingsmotparten at intensjonene deres er noe helt annet enn det som formuleres i plattformteksten.

Førsteamanuensis i Musikk, Hans Jørgen Støp

Førstelektor i Norsk, Asbjørn Kolberg

Professor i Samfunnsfag, Hilde Gunn Slottemo

Førsteamanuensis i Historie, Trond Risto Nilssen

Førstelektor i Musikk, Solveig Salthammer Kolaas

Førsteamanuensis i Norsk, Laila Sakshaug

Høgskolelektor i Naturfag, Jon Arve Husby

Høgskolelektor i Pedagogikk, Heidi Holmen

Førstelektor i Samfunssfag, Kirsten Lauritsen

Førsteamanuensis i Norsk Leiv Sem

Høgskolelektor i Pedagogikk, Eldar Taraldsen

Les også: