Gjermund Gomo fra Leksdal har gjennom skoledebatten kommet med flere påstander om at kommuneadministrasjonen i Verdal bruker for høye kostnadstall i sine utredninger.  Dette har gitt den konklusjon at grendeskolene er for dyre å beholde og renovere. Fredag fikk Gomo en innrømmelse fra skoleadministrasjonen om at de har brukt feil tall.

Utredningene fra kommunen viser at nullalternativet, å beholde alle skolene som i dag, vil koste 400 millioner kroner i investeringer for å oppgradere byggene til dagens Tek10-standard. Det gir en årlig kapitalkostnad på cirka 32 millioner kroner for kommunebudsjettet.

Det tok Gomo også opp i folkemøtet arrangert av FAU ved Ness, Garnes, Volden og Leksdal onsdag. Der deltok 200 innbyggere samt politikere på møtet. Gomo spurte da ordføreren om momskompensasjonen på cirka 60 millioner kroner for å investere i skolebyggene er tatt inn i beregningene. Det svarer kommunen nå at de ikke har gjort.

- Om det ikke er gjort, påvirker det også sluttregnskapet, påpeker Gomo, og sier at kapitalkostnadene vil reduseres med cirka 6 millioner kroner i reduserte renter og avgifter dersom kommunen får 60 millioner kroner i momskompensasjon.

Volden skole er en av fire skoler som kan bli vedtatt nedlagt mandag. Foto: Erlend Aune

6 millioner kroner i sparte rente og avdragsutgifter tilsvarer grovt sett to ganger innsparingen ved nedleggelse av Volden skole, ifølge tidligere utredninger.

– Dette viser som vi har sagt hele tiden at vi ikke kan stole på tallene. Det har gått for fort. Vi er overbevist om at det er gjort flere feil i tallgrunnlaget, og administrasjonen må ta seg tid til at alt kan gås gjennom på nytt. Det må til når det påvises feil med så store summer, sier Gjermund Gomo.

Mindre gjeld med kompensasjon

Da Gomo stilte spørsmålet til ordføreren på onsdagens folkemøte, kunne ikke Bjørn Iversen svare på strak arm. Men kommuneadministrasjonen ble bedt om å se på saken.

Fredag kom svaret. Da sendte virksomhetsleder for skole og SFO i Verdal, John Olav Larsen et skriftlig svar til Gomo. Svaret ligger også publisert på hjemmesidene til Verdal kommune. Der bekrefter Larsen at momskompensasjon ikke ligger inne i regnestykkene for alternativene som foreligger for politisk behandling mandag. Og at dette kan bety fem millioner kroner i mindre kostnader enn det som tidligere er beregnet.

Retningen blir lik

Larsen poengterer i sitt svar at momsspørsmålet bare gjelder hvis man faktisk investerer, og forklarer utregningene administrasjonen har lagt til grunn slik:

Hastverk

Gomo er en av mange verdalinger som engasjerer seg sterkt i skolestruktursaken på vegne av de berørte grendeskolene. Han kaller skolestruktursaken, som skal opp i kommunestyret for endelig vedtak mandag kveld, for et hastverksarbeid. Derfor har han også stilt gjentatte spørsmål til kommuneadministrasjonens faktagrunn og tallberegninger.

- Snakker med politikere tror at momsen er trukket fra

Gomo påpeker imidlertid at korrekt sum av reduserte rente- og avdragskostnader per år er over seks millioner kroner, fordi manglende fradrag av moms gjelder alle investeringskostnadene.

- Administrasjonen sier at nullalternativet koster 400 millioner kroner med 32 millioner kroner i årlige kapitalkostnader. Når de presenterer hva den nye skolestrukturen koster oss i året, så trekker de ikke fra momsen. Jeg snakker jo med politikere som tror at momsen er trukket fra, men her villedes de, sier han.

Gomo sier at ingen bestrider at det er mulig å spare driftsutgifter ved å legge ned grendeskoler, men han mener det er avgjørende at alle fakta ligger på bordet og at alle spørsmål er besvart i forkant.

På driftssiden er det beregnet å spare om lag 15 millioner kroner i året på å legge ned fire grendeskoler. Der har Gomo påpekt regnefeil på 1,2 millioner kroner, som han mener ikke er endret.

- Vi mangler tallgrunnlaget for å ettergå utredningen. For eksempel lurer vi på om kommunen har regnet inn muligheten for å finansiere en del av utbyggingen med tilskudd for energiøkonomiseringstiltak fra Enova, sier Gomo.

Reagerer på buffer

Gomo forbereder seg nå på mandagens avgjørende kommunestyremøte, hvor han selv blir tilhører.

- Vi ønsker at tallene gås over en gang til, og at påviste feil tas inn, sier Gomo.

Han reagerer også på at kommunen har regnet med 10 prosent buffer for oppgradering av grendeskolene på grunn av framtidig prisstigning.

- Det utgjør store summer, men samtidig har de ikke gjort samme beregninger for nye bygg og tilbygg, sier han.

Gomo viser også til skoledebatten i Stjørdal, hvor det også ble påvist feil i tallgrunnlaget. Der endret rådmannen tallene etter å ha fått påvist faktafeil fra skoleforeldre.

- Rådmannen kom der med tall som sa at de skulle spare 14 millioner kroner i året på å legge ned tre grendeskoler. Etter at foreldre påpekte feil, ble det regnet på nytt og beregnet innsparing ble redusert til 7,6 millioner kroner. Det endte med at to skoler berget, sier Gomo.

Formannskapets vedtak

1. juni vedtok formannskapet sin innstilling i saken. Der vedtok et knapt flertall følgende:

- Elevene fra Volden flyttes over til Vuku oppvekstsenter pr. 1/8-2018.

- Elevene fra Ness oppvekstsenter flyttes over til Vinne skole fra 1/8-2019. (tidligere pkt. 3)

- Elevene fra Leksdal skole flyttes over til Stiklestad skole fra 1/8-2022. (tidligere pkt. 4)

- Det gjennomføres et koordinert moderniseringsprogram for renovering/nybygging av barneskolene ved Garnes, Vuku, Vinne, Ørmelen og Stiklestad gjennom en fem års periode med start høsten 2017. (tidligere pkt. 5)

- «Forskrift om skoleområder i Verdal» endres i samsvar med alternativ 3. (tidligere pkt. 6)

- Volden skole legges ned, Ness skole legges ned, Garnes skole legges ned og Leksdal skole legges ned. Det foretas en gjennomgang av gjenværende kommunal bygningsmasse sett opp mot lokalsamfunnenes behov og kommunens eget fremtidige behov høsten 2017 og våren 2018. (tidligere pkt. 7)

Mandag behandles saken av kommunestyret. Møtestart er klokken 16.45 i Verdal rådhus.