Kommunestyret i Verdal har forlengst vedtatt at det skal bygges ny skole på Stiklestad som skal stå ferdig til starten av skoleåret 2022/23.

Perfekt timing

Det hele startet med at Stiklestad IL fotball i flere år har diskutert framtidas banesituasjon, allerede før vedtaket om ny skole på Stiklestad ble fattet.

– Vi har en leieavtale for det nåværende baneanlegget ved Lyng camping som går ut i 2020. Vi har opsjon på å forlenge den, men er enige om at det ville vært bedre med et baneanlegg nærmere skolen og boligområdene på Stiklestad, skriver medlem i banekomiteen i idrettslaget, Einar Martin Kålen, i et brev til kommunen, spesielt stilet til kommunalsjef Trond Selseth og rådgiver på kulturtjenesten, Frode Strand.

Skisser og kostnadsoverslag

Stiklestad IL ønsker seg et mer tilgjengelig anlegg, der både avstanden til anlegget og gang- og sykkelveg dit er viktig.

– Vi har hatt flere møter med Norges Fotballforbund og deres baneansvarlig, og fått tilsendt forslag til baneløsninger. Vi har også diskutert våre behov med dem, samt at de har oversendt et kostnadsoverslag for prosjektet med forskjellige løsninger og modeller for realisering, påpeker Einar Martin Kålen.

Siden de ønsker størst mulig aktivitet og bruk av et eventuelt nytt anlegg, var det også naturlig for idrettslaget å kontakte Verdal friidrettsklubb for å spørre om et fotballanlegg kunne kombineres med friidrettsanlegget de har ønsket seg, og selvsagt kontakte Verdal idrettsråd, som representerer et samlet idrettsmiljø i kommunen.

Stiklestad idrettspark

Idrettsrådet tok umiddelbart tak i saken, og har kommet opp med et forslag om «Stiklestad idrettspark». Der fremmer de et behov for cirka 19,3 mål areal til idrettsanlegg i tilknytning til den nye skolen.

– En fullstørrelse fotballbane med kunstgress (anslagsvis 11 mål)

– En sjuerfotballbane med naturgress (2,5 mål)

– Klubbhus med garasje for utstyr (200 kvadratmeter eller 0,2 mål)

– Et friidrettsanlegg med seks løpebaner (4,0 mål)

– En basishall på 23x44 meter (1,1 mål)

– En klatrehall på 15x25 meter og høyde på 17 meter (500 kvadatmeter)

– Pluss noe areal for idrettens behov for parkering sammen med skolens parkeringsbehov

Uorganisert

I det første brevet fra Stiklestad IL til kommunen ble det også ytret et ønske om et nærmiljøanlegg ved siden av baneanlegget, med stier, klatreanlegg, sykkelbaner og andre ting som skal være med på å skape aktivitet i lokalmiljøet.

– Selv om det for idrettslaget er viktigst med en fotballbane og et areal som dekker våre behov, ønsker vi å se på mulighetene et nærmiljøanlegg vil gi for økt aktivitet, poengterer Kålen.

Akkurat hvor anlegget skal plasseres har ikke Stiklestad IL sett konkret på, siden de ville avvente skolestruktursaken i kommunestyret.

Vil ha mye å si

I idrettens anleggsplan for Verdal fremgår det et behov for friidrettsanlegg, basishall og klatrehall.

– «Stiklestad idrettspark» vil ha mye å si for idrettene som ikke har noe anlegg i dag, samt for bolysten i kommunen. En idrettspark vil ha stor betydning for å øke bosettingen i Stiklestad og Leksdal, og samtidig være i tråd med kommunens anleggsplan, påpeker leder i Verdal idrettsråd Paul Elvebø i et brev til kommunen om idrettens arealbehov. Et brev som også er signert representanter for idrettsklubbene som vil være direkte involvert - klatreklubben, turnforeningen, Stiklestad IL og Verdal friidrettsklubb.

Mangler hallkapasitet

– Hvis vi får bygd en basishall på Stiklestad, vil turnidrettens behov i Ørahallen falle bort og frigi flere timer til håndball, basketball og andre idretter, påpeker Elvebø.

Fint alternativ

Selv om friidrettsklubben helst hadde ønsket seg et enda mer sentrumsnært anlegg enn på Stiklestad, for å gjøre det tilgjengelig for flere i skolealder og til mer uorganisert aktivitet. Likevel synes de en plassering ved Stiklestad skole er interessant.

– Å bygge anlegget i tilknytning til en skole gir mulighet til sambruk, og det å legge det i tilknytning til andre idrettsanlegg gir ytterligere sambruksmuligheter, påpeker Ingeborg Østerås i friidrettsklubben. På Stiklestad vil både klubbhus og garderober til fotballbanen også være nyttig for friidretten.

Sambruk

Verdal turnforening og andre turnklubber ønsker tilgang til en basishall ved den nye skolen på Stiklestad. Også de er opptatt av sambruk med skolen, klubbhuset og garderobene.

– Vi har i flere år jobbet opp mot kommunen, idrettsrådet, videregående og fylkeskommunen om en basishall. Området ved videregående har vært førsteønsket, men vi vet nå at dette ikke inngår i videregåendes planer, innskyter Siw Renate Berntsen i turnforeningen.

Planene klare

Verdal klatreklubb har opplevd det samme som turnforeningen, men varierende interesse for klatrehall-bygging i forbindelse med videregåendes videre utvikling av bygningsmassen. De ser det derfor som fornuftig å vurdere andre lokaliseringer, og synes Stiklestad er veldig interessant.

– Vi har utarbeidet både tegninger og kostnadsoverslag. Det eneste vi behøver er areal. Lokalisering i nærheten av skole er optimalt, synes Asbjørn Johansen i Verdal klatreklubb.

Mange aktive

Verdal friidrettsklubb med sine tilslutningsklubber i Verdal (VFK er en overbygningsklubb for friidrettsavdelinger i andre idrettslag) kan skilte med 778 registrerte aktive i fjor, 150 flere enn året før. Stiklestad IL har 715 medlemmer, derav 355 i fotball. Turnforeningen hadde 696 registrerte aktive i fjor, godt over 200 flere enn året før, mens klatreklubben opplevde en nedgang fra 150 for to år siden til 69 i fjor.

– Blant annet på grunn av mangel på tilfredsstillende anlegg, konkluderer Johansen.

Skrinla grusbanetomta

Så vil det vise seg om Verdal kommune og politikerne tar i mot utfordringen fra idretten og lager idrettsanlegg rundt den nye skolen på Stiklestad, slik de har sagt at det bør legges til rette for.