De har hatt et felles styremøte og konkluderer med at de nå skal utrede en sammenslåing. Dette er en god nyhet for nærings- og samfunnslivet i de to kommunene. Jeg er ganske sikker på at majoriteten av de 280 medlemmene som i dag er medlemmer i de to næringsforumene vil applaudere initiativet som er tatt.

Realiteten er at næringslivet i Verdal og Levanger allerede opererer i samme marked når vi snakker om «hjemmemarkedet». Undersøkelser som er gjort i forhold til handel og tjenesteyting bekrefter dette. Rinnelva framstår ikke som noe stengsel, mens det på mange områder er svært liten lekkasje av både handel og tjenester som går ut av de to kommunene.

Det samme kan sies om rekruttering av kompetent arbeidskraft. Tall som kommunene har hentet inn, viser at nesten 900 innbyggere i Levanger har sin daglig jobb i Verdal, mens 1150 verdalinger hver dag pendler til nabokommunen i sør. Det er grunn til å tro at rekruttering og tilgang på riktig kompetanse vil bli en større utfordring for næringslivet i tida framover. Å samarbeide om dette vil være en bedre strategi for næringslivet i de to kommunene enn å slåss om arbeidskrafta.

Det felles styremøtet peker også på andre utfordringer som er felles i de to kommunene. Som markedsføring av reiselivet, økt krav til effektivisering i industrien, netthandelen som øker og tvinger dagens handelsnæring til å tenke nytt og endringer som tvinger landbrukssnæringen til å tenke nytt. På alle disse områdene vil et felles næringsforum kunne «serve» medlemmene på en langt bedre måte enn de to foreningene gjør hver for seg.

Det viktigste argumentet er knyttet til større konkurransekraft. Om industrien i Levanger og Verdal kan presentere seg som ett, blir det blant de mest slagkraftige industrimiljø i landet. Det samme kan sies om landbruket, og sammen vil de to kommunen ha et miljø innenfor byggebransjen som få kan matche. Når det gjelder detaljhandel er det i Trøndelag bare Trondheimsmarkedet som er større enn Levanger-Verdal.

Alt dette viser at om Levanger og Verdal får presentert seg som en enhet har det mange flere fordeler enn ulemper. Derfor er det grunn til å applaudere initiativet som nå er tatt av styrene i de to næringsforumene. Det understrekes at det vil være generalforsamlingen i den enkelte foreningen som til våren tar den endelige avgjørelsen om sammenslåing. Det må sterke motargumenter på bordet hvis dette skal få et annet utfall enn en forening.

(Leder i Levanger-Avisa 3. februar 2015)