– Jeg vet ikke helt hvordan det føles egentlig. Jeg hadde absolutt ikke forventet det, så det er nok litt surrealistisk enda, sier Singstad til Innherred.

Sølv og bronse

Hun er ikke mer enn 1,52 centimeter høy, men til tross for dette, er det over gjennomsnittet mye muskelmasse i kroppen til 20-åringen fra Verdal. I helgen deltok hun i norgesmesterskapet i fitness hvor hun sikret seg meget solide plasseringer med sølv i juniorklassen og bronse i seniorklassen.

Verdalingen konkurrerte i det som kalles bodyfitness, hvor en persons totale atletiske utseende, med spesielt hensyn til symmetri, blir dømt av en jury.

Norges kroppsbygger- og fitnessforbund skriver at utøveren skal ha redusert kroppsfett, og at dommerne i tillegg til symmetri og muskler, skal vurdere hår, skjønnhet, selvtillit, eleganse og utstråling på scenen.

–Ligger mer bak

Singstad har tidligere vært aktiv innen turn, men begynte for noen år siden å få øynene opp for styrketrening. I høst begynte hun dessuten å studere bevegelsesvitenskap ved NTNU i Trondheim, og håper nå å gjøre en karriere av interessen for trening og kosthold.

–Jeg hadde tenkt på om jeg skulle stille i konkurranse lenge, men turte aldri helt fordi folk har så forskjellige meninger om sporten. Det er nok ikke så mange som forstår seg på det og tror det bare handler om utseende, men det ligger så mye mer bak, sier hun.

Med hjelp fra treningssenteret Kaliber begynte 20-åringen med en omfattende trenings- og kostholdsrutine i mai, før hun var på uttak til NM i august.

–Jeg har hatt en egen coach i denne prosessen som heter Sigurd Steen. Han er veldig flink og har blitt en slags gud for meg oppi det hele. Han har vært gull å ha gjennom hele perioden, sier Singstad.

- Det er viktig å påpeke at dette ikke er en sunn kropp å ha året rundt. For utøverne skal den bare være slik for en kort periode, sier Singstad. Foto: Petter Karlsen

–Mye springing på do

Siden mai har verdalingen tilbrakt mye tid på treningssenteret og vært meget nøye med kostholdet, spesielt den siste uken før konkurransen gikk av stabelen, er det viktig å være nøye.

–Det kalles «peak week», og da skal man drikke rundt åtte liter vann hver dag, slik at kroppen skyller ut mest mulig væske. Dette er for at musklene skal komme sikkelig frem. Så det blir mye springing på do, sier hun.

Hvordan utøverne spiser denne siste uken kommer an på fysikken til hver enkelt, noen skal ha i seg mer mat enn vanlig, andre mindre.

–Før man går på scenen får man kanskje noen riskaker og litt salt, som også gjør at musklene kommer bedre frem, sier 20-åringen.

–Er på sitt svakeste

Norgesmesterskapet i helgen var den første konkurransen Singstad stilte i, hvis man ser bort ifra det obligatoriske debutantstevnet i Sandefjord to uker før. Likevel klarte hun to imponerende plasseringer på pallen.

–Jeg synes det er bra at dommerne har fått nye retningslinjer å dømme ut ifra i år. Tidligere har det vært mye fokus på at utøverne skal ha store og brede skuldre, men for ei kvinne er det en fysikk som er vanskelig å oppnå, og derfor har noen tidligere tydd til ulovlige stoffer for å oppnå dette. Nå er fokuset endret, og de dømmer mer etter symmetri, sier Singstad.

Utøverne har kanskje trent mye før en slik konkurranse og ser sterke ut når de står på scenen, men samtidig er kroppen nedbrutt og har kvittet seg med mye fett.

–Man ser sterk ut, men samtidig er man på sitt svakeste. Spesielt nå som det er mye kroppspress i sosiale medier, er det viktig å påpeke at dette ikke er en sunn kropp å ha året rundt. For utøverne skal den bare være slik for en kort periode, sier hun.

Skal konkurrere i Sverige

Etter konkurransen var ferdig, var det en sliten, men fornøyd Singstad som kunne innta et skikkelig biffmåltid etterfulgt av kake til dessert. Nå blir det en liten pause, men deretter venter en ny runde med konkurranse og nordisk mesterskap i Sverige.

–Jeg kan ikke gi meg nå, sier 20-åringen.

Hva er det som driver deg?

–Jeg tror det er mestringsfølelsen og det at man har et mål å jobbe mot, sier Singstad.