– Verdal og Levanger kommuner er i førersetet på å ta idretten på alvor, med egne idrettsrådgivere i kulturetaten. Noe av det de jobber med er nettopp det å hjelpe lagene i forbindelse med spillemiddelsøknader, poengterer Reitan.

Får mye hjelp som sparer tid

Hun mener idrettslag og idrettsråd for all del ikke må glemme den uvurderlige hjelpen de kan få for i det hele tatt å få godkjent spillemiddelsøknader så raskt som mulig.

– Dialogen mellom idrettsrådgiverne og lagene underveis i prosessen gjør det enklere. Rådgiverne kan si fra hva som eventuelt mangler eller må forbedres før søknadene sendes, slik at de slipper å få dem i retur, sier komitélederen.

Hun viser i den forbindelse til paviljongbyggingen til Verdal IL, som ikke hadde noen slik hjelp og endte opp uten spillemidler.

Kan ikke ta risiko

Mer konkret til forskutteringsordningen, fremhever Reitan at dette er et ganske nytt fenomen. Nettopp mangelen på klare retningslinjer er grunnen til at slike nå er nedfelt, slik at alle må innfri samme krav og blir behandlet likt.

– Kommunen kan ikke under noen omstendighet gi forskudd på et tidspunkt hvor det fortsatt er uvisst om spillemidler blir utbetalt. Da sitter de med regningen hvis prosjektet går galt eller det ikke får spillemidler. Og om et idrettslag så skulle få forskudd bare ett år før tildelingen, er det fortsatt et pluss vil jeg si. Dette er en mellomfinansiering man ikke hadde tidligere.

Trenger ikke ta mange år

Samtidig mener Reitan at formuleringen «nærme seg tildeling» ikke må overtolkes.

– Jeg kan ikke gå ut og love et forskudd umiddelbart etter godkjent søknad, men det kan nok i enkelte tilfeller dreie seg om å få forskudd både to og tre år før selve tildelingen også, beroliger Trine Reitan.