Takk til Ingrid Dahl Furunes for hennes svarmitt innlegg om sosiale møtesteder i Verdal. Det er fint at flere engasjerer seg i diskusjonen om hva slags sentrum vi ønsker oss i kommunen i framtida.

Furunes regner opp kafeer og restauranter som allerede finnes i Verdal. Og ganske riktig: Kommunen har allerede mange utesteder. Vi har også en rekke forsamlingshus. Det er likevel ikke slike steder jeg tenker på i mitt forslag om sosiale møtesteder.

Tenk heller på Litteraturhuset i Oslo eller Trondheim: en arena for debatter, foredrag, boksamtaler osv. Det er det jeg ønsker meg, gjerne med en lokal tilpasning. (Tittelen på mitt innlegg var opprinnelig Litteraturhus à la Verdal. Den ble dessverre endret av redaksjonen i Innherred).

Den lokale tilpasninga handler om få til et samarbeide mellom flere instanser, også offentlige. Kafeen kan brukes til arbeidstrening for ulike grupper, altså tilbud som det offentlige allerede bekoster i dag. Ea i Inderøy (e@ Internettkafé - VIDU) og Hjerteknekten i Steinkjer er eksempler på at dette går an. Slikt samarbeid er en vinn-vinn-situasjon etter mitt syn.

Furunes er bekymret for at et slikt møtested vil skape en uheldig konkurranse for eksisterende kafeer og restauranter. Det er naturlig. Som leder av Innherred Næringsforening er det hennes oppgave å ta vare på, støtte og beskytte eksisterende næringsvirksomheter.

Men er det sikkert at dette blir en uheldig konkurranse? Jeg er optimist, av fire grunner:

1) Den modellen jeg har skissert, kan involvere eksisterende serveringssteder. For eksempel kan de står for leveringa av mat til det nye stedet. Dermed kan det bli en vinn-vinn-situasjon.

2) Også på andre måter kan det bli en vinn-vinn-situasjon: Verdal har ingen kafékultur. Det er noe som må «læres». Tenk på norske byer for bare noen få tiår siden. Det var knapt en kafé eller restaurant åpen. Å gå ut og spise og drikke var noe en gjorde en svært sjelden gang, fortrinnsvis hvis det var noe å feire. Situasjonen i dag er helt annerledes. Det er kafeer og restauranter på hvert et gatehjørne, og ofte er det masse besøk på dem. Folk møtes ikke lengre hjemme hos hverandre, de treffes ute på byen: på kafé, restaurant eller pub. Det er dit vi må i Verdal også. En sånn kafékultur må læres. I dette bildet er ikke et nytt utested et problem, men heller en styrke: Det kan virke «oppdragende».

3) Også verdalinger har ulik smak. Dermed er det viktig med utesteder som representerer mangfold og variasjon. Hvis det hadde vært større bredde i det lokale tilbudet, ville kanskje flere brukt de lokale kafeene og restaurantene. I dag vet jeg at mange heller går ut i nabokommunene. Da legger de også handleturen dit. Et bredere og mer variert tilbud i Verdal kan dermed bidra til å tette handelslekkasjen til Levanger, Inderøy og Trondheim.

4) Den fjerde grunnen til at jeg mener dette er viktig, er den mest alvorlige. Verdal må tilpasse seg en ny type samfunn: kunnskapssamfunnet. I dag flytter mange ungdommer ut av kommunen i forbindelse med utdannelse. Mange av dem kommer ikke tilbake. Verdal har et ensidig arbeidsmarked, med få arbeidsplasser for folk med høyere utdanning. Hvordan skal vi friste disse ungdommene til å flytte tilbake?

Det er fullt mulig å bo i Verdal og pendle til andre kommuner. Da trenger vi noe som lokker de unge til å bosette seg i vår kommune etter endt utdanning. Jeg tror et spennende utelivstilbud er én faktor i dette. Hvordan tjener eksisterende utelivsbransje på det? Jo, på sikt går ikke befolkningstallet i kommunen ned. Kundegrunnlaget svekkes ikke i framtida. Altså er det en vinn-vinn-situasjon også her.

Ingrid Dahl Furunes og jeg har altså ulike oppfatninger om hvorvidt et Litteraturhus á la Verdal vil gi en uheldig konkurransesituasjon eller om det i stedet vil skape en vinn-vinn-situasjon for alle. Jeg er optimist.

Det Furunes og jeg har felles, er at vi begge ønsker at Verdal kommune skal utvikle seg på best mulig måte. Der er vi enige, selv om vi ikke har samme oppfatning når det gjelder i retning og virkemidler.

Jeg håper flere engasjerer seg i denne diskusjonen: Vi trenger mange stemmer og innspill i debatten om hvordan sentrum i kommunen vår skal formes for framtida. Den skaper vi i fellesskap.

Hilde Gunn Slottemo