Hvem, hva og hvor? spør du?

Levangeroktetten, selvsagt. De åtte gærne menn med stort sangtalent og enda større sans for munter formidling. Den grande sykkeltur, le tour de oktett, den årlige, den høyst unike ekspedisjon til Trondheimsfjordens perle, destinasjon Ytterøy.

Den store sykkelturen

Åtte menn i høn'kostyme, avgang 26. mai, flight OKT 7610. Til lands og til vanns, men aldri i lufta med. Selv med fjærkre som tema.

Med velsmurt kjede, nystemt sangrøst og med noen leskende førstehjelpssaker i sekken, byr Levangeroktetten på årets store sykkeltur til Ytterøy. Benytt anledningen. Det kan bli den siste. Oktetten spekulerer nemlig på muligheten for andre omreisende stunts ved senere anledninger. Men før det gjelder det altså den siste lørdagen i mai.

Sykkelen fikk selvsagt stor oppmerksomhet da Levangeroktetten var på tur til Berlin for et par år siden. Denne gang bærer det til Ytterøy. Foto: Privat

Plena og naustet

Gjengen følger de fleste av tradisjonene fra tidligere år. Det betyr oppmøte ved fergeleiet i Levanger, lokalt cruise med MF Ytterøy, tekniske og kunstneriske stopper flere steder på øya, deriblant de faste arenaene ved naustet hos Lars Edvard, og selvsagt også på plena til Fanny og Fritz. Totalt kan sykkelfeltet – som tidligere har vært opp mot hundre ryttere – vente seg fem-seks

Og langing i fart, blir det neppe, for her legges det vekt på god tid til å kunne gå av sykkelen og nyte de berikende innputts fra omgivelsene. Endestasjon er Jørstadsjøkaia, hvor det venter en lengre opptreden, både inne og ute hvis været har smilet på plass. Det har det jo selvsagt. Trønderværet er alltid til å stole på.

Gjenhør

Nå blir det gjenhør. Trolig med hønhuva på skallen, uten at lokalavisa skal slå det fast for sikkert. Akkurat det har vi ikke verifisert. Men sangen, den blir garantert med på repertoaret.

–Vi må nesten ha den med, lover Oddbjørn A. Hagen.

–Forresten har vi et par andre låter som handler om fugl også. Eller hva du skal kalle det, fortsetter han.

En litt frisk avdeling

En av de sagnomsuste hvilene mellom intervalldragene finner sted ved fjæresteinene utenfor hytta til Lars Edvard Hoff. Ved naustet på Sandberget, hvor det etter sigende til og med kanskje burde vært aldersgrense. Muligens ikke på grunn av actionscenene, men se ikke bort fra at Medietilsynet ville pekt på tematikken og den verbale uttrykksformen.

–Det blir gjerne en litt vovet forestilling. En litt frisk avdeling, ler Hagen. Og trekker naturlig fram seansen ved Jørstadsjøkaia – selve hovedelementet i løpet av aftenen. Her blir det først en rein konsertavdeling, servert av Levangeroktetten. Utover kvelden legges det dessuten opp til bryggedans, i hvert fall hvis finværet vedvarer. Her blir det også matservering, med Rampa som kulinarisk samarbeidspartner.

Alltid nye vrier

Vi prøver å tenke nytt og legge inn noen kreative vrier gjennom hele arrangementet. Det skjer mye underveis, sier den høyreiste vokalen som tidligere blant annet har sunget «En sommernatt ved fjorden» i lag med pappversjonen av ytterøykjempen Henrik Brustad som med sine 226 centimeter på strømpelesten raget såpass høyt at vi nærmest kan begynne å snakke om å puste tynn luft.

Og hvem som den gangen gjorde den beste opptredenen av de to, lurer du?

–Jeg nådde ham ikke lenger enn til knærne, fastslår Oddbjørn Hagen.

Årets unike sykkeltur, som er den tolvte i rekken. Eller kanskje den femtende, kan faktisk bli den siste. Hagen antyder at oktettmedlemmene har begynt å snakke om mulighetene for å forandre litt på konseptet ved senere anledninger, kanskje til andre steder og i andre former. Uten at det er besluttet noe enda.

Blir filmet

Videre er det verdt å nevne at Sverre Krüger fra Nova Vision følger begivenheten på to og kanskje til sammen to hundre hjul denne dagen. Nova Vision er i ferd med å dokumentere Levangeroktettens liv og levnet, og skal også denne lørdagen samle videomateriale. Det skulle vi tro er ytterligere en motivasjon for oktettens energinivå.

Levangeroktetten er: Oddbjørn Hagen, Leiv Ramfjord, Helge Westerfjell, Dag Ståle Larsen, Per Dagfinn Eriksen, Åsmund Bang, Jann Frode Pettersen og Ola Dragset.