Tillitsvalgte i Verdal kommune mener at kommandoen om at ansatte ikke skal uttale seg var skrevet på en uheldig måte.

Tidligere denne uka ble veilederen med navnet «Kommandosenter Verdal» omtalt i Innherred.

Kommunedirektør Geir Olav Jensen var ikke kjent med denne veilederen, men var tydelig på at Verdal kommune ikke gir sine ansatte munnkurv.

Ulike oppfatninger

Camilla Austmo Guddingstua er hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Verdal kommune. Hun erkjenner at det har versert ulike oppfatninger om den omtalte kommandoen som ble gitt til ansatte om å ikke uttale seg til media.

– Jeg har ikke forstått den slik noen har forstått den, som en munnkurv. Jeg forsto det som at den gjaldt bare den første helga, sier Guddingstua, og legger til at måten kommandoen er skrevet på er «fryktelig uheldig».

Ikke munnkurv

Alis Solberg er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i kommunen. Heller ikke hun oppfattet kommandoen som en munnkurv.

– Det ble diskutert i styringsgruppa og samarbeidsutvalget hvordan vi skulle løse problemene som dukket opp. Tanken med kommandoen var å ivareta ansatte. Vi som var der, har ikke opplevd det som en munnkurv, sier Solberg, og fortsetter:

– Men vi er mange ansatte. At noen kan oppfatte det slik ut fra måten veilederen er skrevet på, det skjønner jeg. Men jeg personlig har ikke fått noen spørsmål fra mine medlemmer om den, sier Solberg.

Alis Solberg har ikke fått noen spørsmål fra sine medlemmer om veilederen. Foto: Tor Ole Ree

Tok tak

– Hva tenker du om at kommunedirektøren og helsesjefen ikke er kjent med kommandoen?

– Etter det jeg forstår, er det innføringslederen som har laget instruksen. Han var også med på møtene i forkant. Om ledelsen skal ha hånd på slikt, er jeg litt usikker på, uttrykker Solberg.

– De burde vært kjent med det som ligger der, det burde de. Men etter at de har blitt kjent med det, tenker jeg at det har blitt tatt tak i, sier Guddingstua.

– Hvordan har det blitt tatt tak?

– Veilederen er fjernet, og det er sagt til avisa at det ikke samsvarer med verdiene til Verdal kommune. Det er jeg enig med ham (kommunedirektøren) i, sier Guddingstua.

Ytringsrom

Flere kilder har i løpet av uka tatt kontakt med Innherred for å fortelle at de opplever det som vanskelig å diskutere Helseplattformen offentlig.

– Opplever du at det er et godt ytringsrom i Verdal kommune?

– Jeg har ikke prøvd å ytre med så veldig mye. Når jeg sier noe, blir jeg hørt, slår Guddingstua fast.

– Jeg opplever at det er lov å ytre seg. Men som sagt, vi er veldig mange forskjellige mennesker. Jeg vet ikke om represalier, men selvfølgelig kan tematikken som er løftet ha blitt tatt tak i, sier Solberg.

Kan ikke svare

En annen kilde sier til Innherred at hun ikke tør å stå fram. Hun sier hun er redd for sanksjoner fra ledelsen.

Dette benekter kommunalsjef velferd, Anne Kari Haugdal.

– Er det noe vi har jobbet mye med og jobber mye med, er det verdiene vi står for. Jeg har vært her i ti år, og kan ikke komme på at vi har degradert noen ansatte på bakgrunn av medieuttalelser. Men vi har selvfølgelig tatt tak i tematikken av det som har vært løftet fram i media, sa Haugdal til Innherred tidligere denne uka.

Tillitsvalgt Guddingstua svarer slik på spørsmål om det eksisterer en fryktkultur i kommunen:

– Det vet jeg ikke om jeg kan svare fornuftig på. Da må jeg spørre rundt til mine tillitsvalgte, for jeg har ikke vært tillitsvalgt så lenge selv, sier Guddingstua.

– Jeg føler ikke at jeg kan svare på det. Det er opp til hver og en å svare på, mener Solberg.

Bedre enn forventet

De to tillitsvalgte mener begge at innføringa av Helseplattformen har gått over forventet.

– Helt ærlig synes jeg det har gått over all forventning. Det er helt klart utfordringer, sier Guddingstua. Utfordringene er hovedsakelig knyttet til tidsbruk.

– Det er også forventet. Med tanke på alle bekymringene i forkant, har det gått veldig fint, mener Guddingstua.

– Det jeg sitter igjen med etter å ha etterspurt tilbakemeldinger fra alle enhetene, er at de synes det går bra. Men selvfølgelig - det er et svært system som skal innføres og mye som skal læres. Det er veldig mange meninger om Helseplattformen, det vil jeg tro det er i organisasjonen Verdal kommune også. Inntrykket mitt er at det går godt, men at det tar tid og ressurser, avslutter Solberg.