I det femte reisebrevet skriver MS-rammede Arnstein Ekseth om de første dagene i isolat og tankene rundt tiden fremover. Han skildrer mer fra dagene 21. og 22. mars (som han har nevnt i fjerde reisebrev også). Dette brevet handler om dagene fra og med 21. mars til 26. mars:

Arnstein Ekseth

I dag (21. mars, red.anm.) var verdiene mine akkurat innenfor for å kunne bli flyttet til isolat. Det skal bli skjønt!

Nå blir det full kroppsvask i sprit. Rommet desinfiseres en gang per dag, og rene sengeklær legges på. Det må vel kalles luksus? Jeg har ingen tannkost her, det er nemlig kun tillatt med munnskyllevann. Ellers så må all mat varmes i ti til tjue sekunder i mikrobølgeovnen.

Ellers føler jeg at jeg virkelig er i gang nå. Jeg får bare håpe at verdiene holder seg der de skal være, slik at man unngår enda mer venting. Men, jeg har troa! Det er bare å krysse alt som krysses kan. Den største utfordringen vil nok bli å være alene på samme rom i åtte til ti dager. Jeg får vel lære meg noen russiske gloser, slik at det er mulig å kommunisere noe med legene, renholderne og matpersonellet. Alle sammen er svært hyggelige folk! Og de skjønner litt engelsk.

Frokost og vodkavask

Torsdagen startet med frokost og vodkavask – herlig! Man føler seg skikkelig ren etterpå. Resten av dagen ble som onsdagen. Men jeg lever over.

Fredagen gikk svært fort. Jeg sov for det meste. Ellers gikk dagen til spising, blodprøver, inntak av steroider og noen andre medikamenter.

Lørdag fikk jeg beskjed om at immunforsvaret mitt var så og si helt forsvunnet. Det var derfor svært viktig å være ekstremt nøye med hygienen.

Det har vært litt merkelig å få servert nærmest barnemat, men den er vel nøytral og full av næringsstoffer som vi trenger her. Den gikk uansett ned sammen med det andre vi har fått servert.

Vask, vask, vask

Her er en tekst jeg fikk fra Dr. Fedorenko (den står på engelsk):

I've just had a really good chat with Dr F. He may of told you this but I will pass it to you -

We are in critical neutropenia stage. Massive risk of infection. Massive risk of internal bleeding if you fall. Any sign of fever or chills hit the red button. Immediately. We are at critical stage guys. We are safe in iso but be extra extra careful. Wash wash, wash. In particular hands if you are snacking. Stay safe and see you on the flip side. One for All and All for One.

Natt til mandag var nok den verste så langt. Men det var også etter planen da. Det gikk med massevis av smertestillende. Jeg foretok meg litt lett mosjon for føtter og rygg mandagen. Sammen med medisinene hjalp det på, tror jeg.

Nå håper jeg på en bedre fortsettelse.