«Verden er vår» er tittelen på årets oppsetting i regi av tiendeklassingene på Verdalsøra ungdomsskole. En forestilling i to akter, som beskriver mangfold, men samtidig en verden der alle er like mye verdt, uavhengig av kjønn, hudfarge, religion, kultur og interesser.

– Vi vil leve lenge vi, synger elevene ganske tidlig i forestillingen, og allerede da kan man føle at de virkelig koser seg på scenen med smilet rundt munnen.

Frida Skjerve og Ezra Engesvik synger.

Blant de beste

Før det er både gjenkjennelige lærerparodier - som i tillegg er poengterte - gjort unna, og publikum er introdusert for kveldens kommentatorer - TV2s Øyvind Alsaker og Viasats Roar Stokke - i herlig fremføring av Eirik Austad og Ole Anton Moe.

Kjente lærerfjes spilt av blant andre Oda Ivara Wahl Fridtjofsen, Anette Strand og Ingrid Opheim.

De binder det hele akkurat passe sammen, mens resten av sceneskiftene går smidig for seg uten for mye unødvendig prat.

Undertegnede har etter hvert sett ganske så mange av disse årlige forestillingene ved Verdalsøra ungdomsskole, helt fra før årets scenekunstnere begynte på skolen. La det være klart: Årets forestilling er så absolutt i det øverste sjiktet historisk sett.

Tilbake der det skal være

Kanskje litt også fordi forestillingen nå er tilbake i amfiet ved skolen, etter å ha blitt holdt et par år i idrettshallen. Der var det kanskje bedre plass til publikum, men intimiteten forsvant. Dessuten - opptakten til forestillingen for to år siden ble veldig spesiell for en del av elevene, og i fjor ble forestillingen også holdt i en litt hektisk førjulsstri med juletema.

Kommentatorbua med Eirik Austad og Ole Anton Moe som Øyvind Alsaker og Roar Stokke.

Da blir det ekstra moro å se årets tiendeklassinger virkelig vise en spilleglede slik vi er vant med fra tidligere. Når fremføringen dessuten gjennom det aller meste av programmet holder veldig høy kvalitet, er det verdt å bruke lovordene.

Fremtredende

Et hvert kull har noen som av naturlige årsaker blir litt ekstra fremtredende. I år er det ikke så rart at Vetle Røsten Granås bærer forestillingen litt ekstra med sin stemmeprakt og sitt eminente scenetekke. I New York New York er han rene Frank Sinatra når han paraderer rundt på gulvet. Før den tid har han allerede rukket å vise seg frem i første akt på sangen To små planeter, med flinke korister ved sin side.

Vetle Røsten Granås imponerer.
To små planeter med Vetle Røsten Granås.

Fra Sintatra går det rett over i verdenshistorie, og Sokrates Woll Holevas, Ezra Engesvik, Håkon Okkenhaug Kristiansen og Ole Anton Moe forteller både historie og evolusjon med stor innlevelse.

I første akt er forresten en annen med scenetekke i aksjon. Brian Aksnes Hoseth viser at han har tatt både selve tryllingen og kontakten med publikum enda noen hakk videre fra sine tidlige år som magiker.

Brian Aksnes Hoseth forbløffer både medelever og publikum med et korttriks.

Gode filmer

Mye kunne og skulle vært nevnt, men ingen er glemt. Alle 135 tiendeklassingene bidrar på sitt vis til forestillingen, enten det er i fremtredende roller eller bak i kulissene. Her gjøres det et stort arbeid av alle som ikke står i første rekke på scenen også. Tenk bare baking til kaffesalget i pausen, alle kulisser og rekvisitter, band, promoarbeid - og ikke minst videoinnslag.

Enda mer flott guttesang, Top of the world med Tobias Anfinnes.

For videoinnslagene fortjener en ekstra honnør i år, fremfor alt på den tekniske og fortellermessige biten. Her er det ikke bare rett-opp-og-ned-filming av at noen gjør noe de selv synes er gøy. Denne gangen fortelles det historier, og bakgrunner og kameravinkler gjør filmene spennende.

Jenter som også synger pent. Må bare ha det, med Nora Strand, Mia Hynne, Mathea Tangstad og Mathilde Elvebø.

Det blir intimt

Skulle det være noe å utsette på forestillingen, er det kanskje en noe strammere regi utover i andre akt og en avslutning med enda mer smell. Jeg så generalprøven sammen med et ungt besatt publikum. De var virkelig lydhøre, og så ut til å kose seg glugg gjennom samfulle to timer. Her var det ikke noe skriking og renning nei. Om jorda er for alle, så er definitivt også denne forestillingen det. Det er gjenkjennbare elementer og mye og le av for både store og små.

Artig for også de yngste med verdenshistorie når disse fire forteller. Sokrates Woll Holevas (øverst), Ezra Engesvik, Håkon Okkenhaug Kristiansen og Ole Anton Moe.

Den offisielle premieren er mandag kveld klokken seks, med forestillinger til samme tid tirsdag og onsdag. På dagtid er det skoleforestillinger, der det selvsagt også er mulig for andre å komme.

Det blir sikkert fullt i amfiet, kanskje så fullt at ikke alle ser alt like godt heller. Men for søren, det er da god stemning, intimitet og gode opplevelser vi vil ha!

Stor danseglede fra disse guttene, Elias Sæther, Ruben Støfringshaug, Mathias Green, Theodor Mogstad, Ezra Engesvik og Sokrates Woll Holevas.