I klartekst var det Arbeiderpartiet, KrF og to av Høyres tre representanter som stemte for innstillingen fra formannskapet, mens Oddleiv Aksnes (H) stemte sammen med opposisjonen for Senterpartiets forslag om å stryke de to omstridte punktene i retningslinjene.

Frykter flere års stillstand

Stiklestad IL underbygde dette i en artikkel i Innherred sist uke, der de fryktet at de nye retningslinjene kan føre til at den store utbyggingen de er igang med i Blommen nå blir stående i stampe.

Idrettsrådet: – Trasig

Reaksjonene lot da heller ikke vente på seg etter at vedtaket var fattet - i mot idrettens ønske.

– Trasige saker, syntes leder i Verdal idrettsråd, Paul Elvebø.

– Jeg som trodde at mye bra var på gang, med et fantastisk idrettsråd, og så drepes engasjement og frivilligheten motarbeides fra uvitende politikere som ikke kjenner frivillighetens arbeidsvilkår. Frivilligheten er god, selv om den politiske ledelsen ikke legger til rette for det, konkluderte Lars Børre Hallem.

Han synes det er arrogant av Arbeiderpartiet å mene at idrettsråd og idrettmiljø tar feil, mens noen politikere vet best.

Går utover mye

Hallem mener vedtaket - sammen med flere andre saker - bekrefter at det ikke er valgår i år, og at politikerne ikke føler for å bidra til noen forutsigbarhet for frivilligheten.

– Vedtaket kan føre til at Blommen skianlegg blir stående halvferdig i mange år, at idrettslaget må takke nei til større arrangement og aller verst - at mange unge utøvere må vente flere år på et skiskytteranlegg som blir stående på vent. Nok en gang skytes det bom fra politikerne, denne gangen er de ikke i nærheten av skiva en gang, illustrerer Hallem.

– Hadde ikke vært ferdig

Marit Voll (Sp) forklarte at innspillene fra idretten hadde fått henne til å skjønne utfordringene bedre.

– Retningslinjene rammer de store anleggene, påpekte Voll, og mente verken Verdal Motorsenter eller Vukuhallen ville stått ferdig i dag hvis retningslinjene hadde vært gjeldende.

De to store anleggene har begge fått «utbetalt spillemidlene» allerede i form av kommunalt forskudd, slik at prosjektene kunne fullføres selv om de fortsatt står et stykke ned på ventelista for den formelle utbetalingen.

Ap ikke enige

Voll mente også at søkermassen til spillemidler er så stor at ventetiden i fremtiden kan bli lenger enn i dag, hvor den ofte er fem år, og antydet i verste fall sju-åtte år.

– Hvordan kan du si at hvis vi hadde hatt disse reglene, som er satt ut fra sentrale styringer fra departementet, kunne vi ikke realisert motorsenteret, og hvor tar du tallene sju-åtte år fra, spurte Trine Reitan (Ap).

– Og hvordan kan du si at kommunen ikke løper noen risiko, supplerte partikollega Arild K. Pedersen.

Egne lokale bestemmelser

– Spillemiddelsøknadene er godkjent i kommune, fylke og sentralt, ut fra at det er bærekraftig. Verdal Motorsenter hadde ikke penger på bok, og det hadde ikke Vuku IL heller. De var helt avhengig av lånet for å kunne fortsette byggingen, konkluderte Voll, som samtidig påpekte at sentrale myndigheter ikke stiller noen pengegaranti.

Rådmann Jostein Grimstad bekreftet helt til slutt i saksbehandlingen at Voll hadde rett, og at de omstridte punktene er rent lokale forslag og ikke har noen forankring i departement og sentrale myndigheters regelverk slik Ap-representanten mente, etter at også Brita Kleven Thorsvik (V) ba om et klart svar på dette.

Noen stolte mest på idretten

– Jeg skjønner ikke hvorfor dette blåses opp til å kalles en forsinkelse. Jeg stoler også på at idrettsrådgiverne er i stand til å bruke skjønn i spørsmålet om ti prosents egenkapital, som ikke er absolutt, sa Reitan. Hun mente egenkapital er nødvendig slik at kommunen er sikker på at lagene kan betale avdragene på det kommunale lånet.

– Jeg stoler på idretten når de sier punktene er problematiske, sa Anne Kolstad (SV).

– Det hjelper ikke å ha dugnasgjengen klar, hvis ikke laget kan kjøpe materialene som dugnadsfolkene skal jobbe med, illustrerte Oddleiv Aksnes (H).

– Lagene gjør en enorm innsats i anleggsutbygging på vegne av fellesskapet. Da må vi når vi kommer med retningslinjer ikke gjøre de prosessene tyngre, fastslo Pål Sverre Fikse (Sp).

Ikke endelig vedtatt i Levanger

Men noe gehør fikk altså ikke Senterpartiets forslag fra andre enn én Høyre-representant blant posisjonspartiene, og ble dermed nedstemt med 17 mot 18 stemmer. Det betyr at retningslinjene blir stående som foreslått. Ordningen skal for øvrig evalueres om to år.

– Jeg er redd det blir lite å evaluere, for jeg tviler på at det har vært mange søknader vi kan se om ordningen fungerer for, sa Marit Voll.

Arild K. Pedersen sa i et av de siste innleggene i debatten at han mente saken var full av påstander som er tilbakevist.

– Levanger og Verdal har jobbet med saken i lag. To idrettskonsulenter, to administrasjoner og to politiske miljø. På Levanger er dette enstemmig vedtatt. Da må mange ha misforstått, påpekte Pedersen.

Riktignok er det bare i formannskapet at retningslinjene er enstemmig vedtatt i Levanger, akkurat som i Verdal. Kommunestyrebehandlingen og et endelig vedtak gjenstår fortsatt.