Engasjement er udelt positiv, og vi heier på Hilde Gunn Slottemo sitt ønske om et enda bedre Verdal.

For deg som ikke har lest meningsutvekslingen: Et innlegg fra Slottemo hvor hun beskriver det hun opplever som mangel på sosiale treffpunkter i Verdal, førte til et svar fra oss, som utløste et svar fra henne, og nå kommer inneværende skriv som en siste, avsluttende kommentar fra oss.

Det ligger faktisk en stor grad av enighet mellom partene i denne utvekslingen: Vi ønsker begge enhver nykommer velkommen, vi heier begge på nyskaping og nyetableringer, samt videreutvikling av det som finnes i Verdal. Og så eksisterer det noen uoverensstemmelser i virkelighetsoppfattelsen vår. Det meste av det ble belyst i vårt forrige innlegg, vi trenger ikke gjenta oss selv.

Én feiloppfatning må imidlertid justeres: Slottemo skriver i sitt andre innlegg at «Furunes er bekymret for at et slikt møtested vil skape en uheldig konkurranse for eksisterende kafeer og restauranter». Det stemmer ikke. Som vi skrev i vårt innlegg, vil enda flere møtesteder, nye kafeer og nye restauranter gi sunn og god konkurranse, og ønskes velkommen med åpne armer. Det er også signalet vi mottar fra de dyktige menneskene som driver de mange og varierte tilbudene vi allerede har.

Vår bekymring når det gjelder konkurranse handler ikke om nyetableringer, men er knyttet til Slottemos idé om at kommunen skal inn som partner i det tenkte litteraturhuset/kaféen. Vi har etter forrige innlegg mottatt flere bekreftelser fra aktører som allerede i dag opplever det som utfordrende at tilbud drevet med subsidier fra kommunen opererer med priser som ligger et godt stykke under det som er bærekraftig for andre, med færre utgifter knyttet til arbeidskraft enn ordinært. Kommunen konkurrerer i dag både med salg i egne lokaler og catering. Intensjonene bak kommunens engasjement er gode og nødvendige, og tilbudene til mennesker som trenger dem er uvurderlige, men en skjev og uheldig konkurranse må for all del ikke trappes opp.

Videre er det et siste argument vi føler at vi må svare ut før vi avslutter debatten for vår del: Slottemo skriver at Verdal har et ensidig arbeidsmarked med få jobber for mennesker med høyere utdanning. Dette ligger litt på siden av den opprinnelige diskusjonen, men Slottemo bringer på bane en ypperlig anledning til å belyse en relevant problemstilling.

Det er faktisk feil at arbeidsmarkedet her er ensidig. Verdal er blant annet hjem til Norges tredje største industripark. Bedrifter i kommunen (og i regionen ellers) skriker etter arbeidskraft, også med høyere utdanning. Det er en utfordring for flere bedrifter å finne nok folk med riktig kompetanse, og behovene er mangfoldige. Vi trenger «gutta og jentene på gulvet», ingeniører, HR-folk, markedsfolk, IT-folk, økonomer, vi trenger ledere, forskere, utviklere, jurister og entreprenører. Vi trenger folk med kortere og høyere utdanning.

Det vi sliter mest med, er å vise frem arbeidsmarkedet. Vi er nemlig helt enige i at det finnes et problem – det er utlysningskutymen. Den må vi jobbe med. Det vi har, er et delvis skjult arbeidsmarked. Dette er ikke særegent for vår region: Ifølge tall fra NAV blir mer enn fire av ti stillinger aldri utlyst på det norske arbeidsmarkedet. Vi ser det samme i vår region, både når det gjelder faste stillinger og når det gjelder for eksempel sommerjobber.

Verdal har et helt enormt spenn av bedrifter i alle bransjer som jobber lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt – der innovasjon og forskning er i verdensklasse. Vi må slutte å gjemme unna jobbmulighetene og bli flinkere til å flombelyse dem i stedet. Og ensidig er arbeidsmarkedet her slett ikke.

Så kan vi kaste inn et moment som ikke er berørt av Slottemos ønske om litteraturhus/kafé for de voksne: En faktisk mangel som flere identifiserer, er nemlig varierte møtesteder for de unge. Kanskje særlig de mellom 18 og 30. Der finnes dessverre ikke et mangfoldig utvalg. Vil vi at de unge skal flytte heim, eller komme til, er det trolig et hull som bør tettes snarest.

Vi takker for meningsutvekslingen – som Slottemo også sier; Engasjement er gull verdt. I Innherred Næringsforening er vi opptatt av mer enn bare det å beskytte eksisterende næringsvirksomheter. I tillegg til å være en støttespiller og samarbeidspartner for næringslivet i den utrolig flotte regionen vår, jobber vi sammen med forskjellige aktører for bolyst, rekruttering, inn- og tilbakeflytting og samfunnsutvikling. Som eier av arrangementet Øras Dager skaper vi folkefest i tre dager til ende. På Facebook-gruppa «Arbeid i Verdal Ung» kobler vi næringslivet med unge mennesker som ønsker å få seg jobb i Verdal. På «Møteplassen» under arrangementet Industriens Uke skaper vi en arena hvor hele regionens arbeidsliv får møte oppvoksende ungdommer. Med utviklingen av nettsiden «Opplev Innherred» presenterer vi stort og smått av det som finnes i regionen vår. Da mørketidsbelysningen ble tent på Øra og i Vuku tirsdag, var det et resultat av et samarbeid startet i og av næringsforeningen og dens medlemmer. Vi brenner for å være med å skape et samfunn som legger til rette for trivsel, vekst og bolyst.

Og vi heier så inderlig på alle som jobber for det samme, det være seg den jevne borger, gründeren, vaktmesteren, sjefen eller professoren.