I tidligere artikler har vi i serien «Dette må vi snakke om» fokusert en del på at Levanger kommune har kuttet sine ungdomskontakter i byen. Noe som skapte reaksjoner både hos ungdommer, foreldre, politi og politikere i byen.

Det var derfor også naturlig å ta turen til Verdal for å se hvordan deres forebyggende tiltak fungerer i kommunen. På ungdomshuset «Panzer» møter vi to som jobber med akkurat dette. De forteller om en unik modell som har snudd tallene for ungdomskriminalitet i Verdal, og det merker også kommuneadministrasjonen.

- Det er ganske klare signaler over hele linja at forebyggende arbeid skal prioriteres her, sier Camilla Johansen, som er teamleder for ungdomskontaktene i Verdal.

Nøkkelfaktorene

For det å tilrettelegge et tilbud og aktivisere ungdom er en utfordring omtrent alle foreldre står ovenfor ganske ofte. Det er ikke alle som spiller fotball, sykler eller deltar i organiserte fritidsaktiviteter. Når det ikke er mye å gjøre hjemme er det derfor fint at også det offentlige har et tilbud for de unge.

Ifølge en ny rapport fra Helsedirektoratet har de fleste barn og unge i Norge god psykisk helse, hvor unge mellom 10 og 19 år er fornøyde med livene sine. En av nøkkelfaktorene som fremmer psykisk helse på befolkningsnivå er sosial tilhørighet, sosial støtte, sosial kapital og, deltagelse og like muligheter for alle. Videre kan man se at søvnvansker, mobbing og ensomhet blant unge er viktige risikofaktorer for psykiske helseutfordringer og livskvalitet.

Forskjeller mellom Levanger og Verdal

Det finnes kommunale tilbud for unge i både Levanger og i Verdal, men her er det store forskjeller. Ved hjelp av en unik modell i regionen har Verdal kommune samlet alle forebyggende og lavterskeltjenester under en og samme paraply. Miljøteam på ungdomsskolen, ungdomskontaktene og ungdomshuset jobber sammen tett for å sikre seg best mulig oppfølging og samarbeid for ungdom.

- Den modellen er avgjørende, sier Eir Aas Jakobsen, som er fagleder ungdom og leder på ungdomshuset «Panzer» i Verdal kommune.

- Vi er voksne som ikke er bundet opp i en timeplan på jobb. Det å bygge relasjoner i fredstid er viktig. Vi er der ungdommer er. Vi sitter ikke og venter til de oppsøker oss når det kanskje er gått for langt. Det er en del av suksesskriteriet for å drive forebygging, sier Jakobsen.

Hun forteller at samarbeidet bidrar til større forståelse for hverandres roller. Det gir en mer skreddersydd oppfølging til de som trenger det, sier hun.

– Ingen dager er like

Hun forteller at sammenslåingen skjedde i 2018, hvor de umiddelbart merket effekten av å ha korte linjer mellom forebyggende enheter. Sammen med teamleder for ungdomskontakten i Verdal, Camilla Johansen, kan de fortelle om en verdalsungdom som er trivelig å sosialisere med når de jobber proaktivt inn mot ungdommen.

- Det er veldig spennende og givende. Ingen dager er like. Vi treffer mange flotte ungdommer og foreldre. Det er relasjonsbygging, og vi har det veldig artig sammen med ungdommene, sier Johansen.

Vi møter de to på ungdomshuset «Panzer», som stadig er i endring. I lokalet får vi en omvisning hvor vi finner spillrom, bordtennisrom, et eget studio hvor man kan spille inn låter, chillerom, en scene, møterom (som også brukes som kortspillrom) og et fellesareale med mulighet for mat og drikke. Allerede når vi møter Johansen og Jakobsen er det noen unge som er innom for å lage seg taco.

Det lukter fredag, selv om det bare er tirsdag. Ungdommen hoier, vitser og koser seg på kjøkkenet. Veggene både på og ved siden av konsertscenen er pyntet av ungdommen selv, som har skrevet hilsninger, budskap, tegninger og skriblet både hyggelige, morsomme og alvorlige ting.

Signaturvegg

Camilla Johansen forteller om historien til veggen, hvor det begynte som en signaturvegg, men i kjent ungdomsstil utvikler ting seg hele tiden og blir noe helt annet. En klar metafor til hvordan de jobber forebyggende mot ungdom på Verdal med et ungdomshus i konstant utvikling.

Og tallene fra politiet på antall anmeldte forhold på personer under 18 er klare.

2021: Levanger - Verdal 49-31

2020: Levanger – Verdal 72-19

2019: Levanger – Verdal 63-53

Nå ser dette ut som en liste over håndballresultater i oppgjørene mellom Levanger og Verdal, men som Jakobsen sier; du fjerner ikke et forsvar når du vinner. Eller som den tidligere landslagssjefen i fotball for England, Alf Ramsey sa på 60-tallet «Never change a winning team».

Dette er målbare tall fra perioden etter at Verdal startet med BTS, eller Bedre Tverrfaglig Samarbeid, som er prosjektet i kommunen Jakobsen omtaler som selve suksessfaktoren på bedringen i polititallene, og ikke minst trivselen til ungdommen. For situasjonen før 2018 var ikke hyggelig lesing for verdalingene, som har 5.000 mindre innbyggere enn Levanger.

2018: Levanger – Verdal 29-47

2017: Levanger – Verdal 24-65

2016: Levanger – Verdal 25-36

Populær blant ungdom

Statistikken lengre tilbake til og med 2002 er mer jevn, med unntak av enkelte år. Nå skal man være forsiktig med å konkludere noe ut fra tall, ettersom det kan være mange faktorer og enkeltforhold som kan være en faktor for avvikende tall.

Likevel viser Verdal at besøkstallene på ungdomshuset er svært gledelig, og vitner om at ungdommen ønsker å besøke ungdomshuset.

- Vi har mellom 60-80 ungdommer innom her når vi har åpent. Nå er flere og flere begynt å være mer ute i det fine været, men rundt juletider var det opp mot 90 personer her, sier Jakobsen, som forteller at det de gjør har full støtte i kommunens administrasjon.

- Ungdomsarbeid er unikt for Verdal, sammenlignet med de kommunene vi kjenner til i området. Ungdomshuset, ungdomskontakter og miljøteam ungdomsskole er organisert i en enhet. Det er forebyggende tjenester som retter seg mot ungdomsmiljøene. Dette er ikke-pålagte tjenester, som ofte er utsatt når det er snakk om kutt.

– Vår leder har uttalt at vi ikke er skjermet, men prioritert. Det sier noe om en holdning i administrasjonen om hva dette er, sier Jakobsen.

– Det er så godt at vår nærmeste leder sier dette, sier Johansen.

Ser mot Verdal

Det var i fagbladet Fontene at kommunaldirektør Harald Morten Steen uttalte at kommunen vil fortsette å prioritere det forebyggende arbeidet mot ungdom.

- Jeg opplever at politikerne er med på det så lenge de er godt informert om arbeidet, fortalte Steen til fontene.no.

I artikkelen kommer det også frem at andre kommuner ser til Verdal når det kommer til forebygging rettet mot ungdom. Det er derfor ekstra frustrerende for ungdomskontaktene i Verdal at Levanger har omprioritert sine kontakter, og nå ikke har noen.

- Vi er avhengig av at det jobbes godt forebyggende i nabokommunene også. Ungdom ferdes ofte mellom byene. For eksempel når svartrussen fra Levanger kommer hit, eller nå når det er Vømmøl vet vi at det kommer mange. Det å kunne se på trender og få et bilde sammen med ungdomskontakter fra andre steder er da veldig viktig. Vi hadde mye dialog med ungdomskontaktene i Levanger, sier Johansen, som legger til at de har godt samarbeid med kontaktene i Inderøy og Steinkjer.

- Hva synes dere om kuttet?

- Jeg synes det er veldig synd at forebyggende tiltak blir kuttet. Det er veldig synd for ungdommene i Levanger, svarer Johansen.

- Et godt eksempel er fra 1. mai-helga når en levangsungdom kommer bort til ungdomskontaktene og sier «Vi fra Levanger kommer hit fordi her er det voksenpersoner sammen med oss». Du trenger ikke si så mye mer enn det. Det viser at også ungdommen tenker at det er lurt at det er voksenpersoner til stedet, sier Jakobsen.

- Jeg sto selv nede på Havfrua med politikontakten her, hvor ungdom fra Levanger kom bort til oss og sa flere ganger at det er så fint å få komme hit fordi det er trygge voksne her. De vet at hvis det skjer ting, så er vi der, sier Johansen.

- Det er ingen som har råd til å ikke forebygge når du ser hva det koster om noen faller utenfor, sier Jakobsen.

På spørsmål om hvordan det er for de to å følge med på kuttene de opplever i Levanger, svarer Johansen, som selv bor i Levanger, at hun tenker på de som bor der, og ungdommen som kunne hatt behov for de samme tilbudene.

– Det er veldig synd at forebyggende arbeid ikke prioriteres, sier hun til slutt.