Inge Forseth, levangsbyggen som er administrerende direktør i NTE Energi, er gjest i podkasten «Vækka som va».

Vassdraget er ett av 389 vassdrag i Norge som er helt eller delvis vernet mot utbygging. Nå har kommunestyret i Verdal utfordret vernet, begrunnet både i behovet for mer kraft og at en utbygging vil være positivt med tanke på å temme elva når det er flom.

På grunnlag av dette har NTE begynt å se hvordan det går an å få til en mer skånsom og begrenset utbygging av vassdraget.

– Vi snakker om en helt annen utbygging i dag enn det som var tilfellet da planene var oppe på 80-tallet, forteller Forseth som i podkasten går ganske inngående inn på hvilke inngrep som kan være aktuelle.

Hva med Forra - kan den også bygges ut?

Noen har ønsket seg en lignende vurdering av Forra. Elva, som starter i Levanger og videre inn i Stjørdal, er også vernet. Blant andre Egil Lutdal har tatt til ordet for å vurdere en skånsom utbygging i leserinnlegg og i oversendelser til myndighetene. I podkasten utfordres Inge Forseth også på det spørsmålet.

Si ja, ikke tja på Ytterøy

Det andre temaet som tas opp i podkasten er situasjonen på Ytterøy. Ytterøykylling, hjørnesteinsbedriften med 100 arbeidsplasser, flytter fra øya om to år. Nå har arbeidet startet med å omstille og skape nye arbeidsplasser.

Jostein Grande har merket seg at Innherreds redaktør Roger Rein og kollega i podkastpanelet som nylig skrev i en lederkommentar at for Ytterøys del er det ikke nok at de som bestemmer sier «tja». Skal øysamfunnet lykkes må det være et klart «ja».

– Jeg er jo litt enig med deg i det. Jeg tror det er store muligheter for å lykkes på Ytterøy. Men det krever at de som skal være med og beslutte er med på samme farten. Det tror jeg blir en utfordring om de ikke legger om stilen, sier Grande.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com

Her finner du flere episoder

I 2014 fulgte han invasjonen av Krim fra NATO-hovedkvarteret. Her er generalens vurdering av dagens situasjon

Allos var uønsket på Skogn: Hva var den egentlige grunnen?

Hvorfor ikke dele storkjøkken med verdalingene?

Var det derfor Ytterøykylling valgte å flytte til Røra?

Et dramatisk vedtak for Ytterøy. Hva skjer med øysamfunnet?

«De skal ha gode argumenter de som skal si nei til dette!»

Statsråden har litt av en utfordring: – Kravet kan bli på 10 milliarder

Tror leksdalingene kan vinne fram med innbyggerinitiativet